Hundratals Hjulstabor utan post i veckor | Stockholms Fria
  • Postutdelningen har tillfälligt upphört till boende på flera olika adresser i Hjulsta. Åtgärden vidtas annars enligt Postnord endast vid extremt väglag.
Stockholms Fria

Hundratals Hjulstabor utan post i veckor

Hundratals Hjulstabor har fått posten indragen. Ingen förstår varför. ”Vi är jätteirriterade”, säger 64-åriga Agneta som saknar sin post och beskriver området som lugnt.

Den 29 mars slutade Postnord, Bring Citymail och Premo att dela ut post och tidningar till sex adresser i Hjulsta. Totalt 431 personer berörs. Orsaken är att arbetsmiljön upplevs som osäker, berättar Camilla Törnkvist, Postnords områdeschef för Västerort.

– Det har varit stökigt och det har hänt incidenter som har upplevts som hotfulla. Jag vill inte gå in på detaljer om vad, men brevbärarna har inte känt sig säkra.

Att stoppa postutdelningen beskriver hon som en ytterst ovanlig åtgärd som annars bara tillämpas vid extrema väglag.

En av de Hjulstabor som inte fått posten utdelad är 64-åriga Agneta. Hon har inte fått någon förklaring till varför.

– Vi är många som är jätteirriterade och arga. Det är ju helt fräckt, att bara för att vi bor på viss adress ska vi inte få post! Eftersom det inte finns någon polisanmälan så kan man väl inte prata om hot. Sådant här måste ju finnas på papper.

Posten får de boende hämta på förmiddagen mellan klockan 07 och 10 på Postnords kontor i Rinkeby, två tunnelbanestationer från Hjulsta. Agneta har ännu inte tagit sig dit. Som pensionär är hon i regel hemma när posten delas ut. Hon säger sig aldrig ha märkt av något som skulle kunna upplevas som hotfullt.

– Jag brukar vara hemma och går ut med hunden då. Jag ser ju mycket men jag har inte sett något farligt. Jag kan inte fatta varför de har gjort så här.

Inte heller fastighetsägaren Einar Mattsson begriper Postnords beslut. Einar Mattssons kontor finns i närheten av de berörda adresserna och man har personal som dagligen är på plats.

– Trots två möten med Postnord har vi inte förstått varför de har gjort så här. Vi har ingen konkret hotbild. Det finns ingen polisanmälan eller anmälan till Arbetsmiljöverket kopplad till detta. Det är helt oproportionerligt, säger Mikael Dimadis, förvaltningschef.

Einar Mattssons fastighetsskötare har efter mötena med Postnord börjat gå tätare ronder på adresserna, men utan att märka något hotfullt, säger Mikael Dimadis, som själv varit på plats med Postnords personal.

– Senast igår gick vi runt i ett antal trapphus för att försöka ta reda på vad som föranleder detta. Lugnare trapphus får man ju leta efter. Det är väldigt fridfullt.

Orsaken till att ingen polisanmälan har gjorts är enligt Camilla Törnkvist på Postnord att den främst berörda medarbetaren inte önskade det. Hon säger att de arbetar på att lösa säkerhetsproblemet, och beklagar det som har hänt:

– Jag vill be om ursäkt för de problem som detta har orsakat och hoppas att lösa detta så snart som möjligt.

Dagen efter intervjun med Stockholms Fria ringer Postnords Camilla Törnkvist upp och meddelar att 170 av de 200 berörda hushållen nu åter får posten utdelad.

– Vi har vidtagit vissa säkerhetsåtgärder. Jag kan inte gå in på vilka. Vår förhoppning är att de 30 som är kvar ska få sin post under onsdagen, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Städare går ut i strejk

”Vi accepterar inte att bli sämre behandlade”, säger Zia Lodin som vill se bättre arbetsförhållanden i en bransch där få jobbar heltid.

© 2022 Stockholms Fria