• Ellen Ekman har gjort en tecknad handbok i feminism, antirasism och politik utifrån Gudrun Schymans homepartyn.
  • Gudrun och Ellen.
Stockholms Fria

Handbok med humor när Gudrun blir seriefigur

Hemmafest med Gudrun i läsfåtöljen. Serietecknaren Ellen Ekman är aktuell med ett album om Gudrun Schymans homepartyn.

Nästa helg är det dags för Kulturhusets internationella seriefestival. En av de medverkande är Ellen Ekman som är aktuell med boken Homeparty med Gudrun. Den skildrar Fi-politikerns omtalade möten i serieform och ska fungera som en lättillgänglig handbok i feminism, antirasism och politik.

Ellen Ekman ritar vanligtvis seriestrippen Lilla Berlin där hon skildrar den unga hipsterns vedermödor. Homeparty-boken är något helt nytt för henne som serieskapare.

– Det lät jättespännande, säger Ellen Ekman om när hon fick förfrågan från förlaget. Det är första gången jag har ett uppdrag att göra en hel bok från a till ö. Jag har ju också jobbat med någon annans innehåll, det är Gudruns material tolkat i serieform.

Gudrun Schyman har ägnat sig åt sina homeparties sedan 2013. I boken blir hon en seriefigur som guidar läsaren genom innehållet. Ämnena kan vara ganska komplicerade och poängen är att göra det svårbegripliga lätt att ta till sig.

– Jag tror att tröskeln är lägre till serier just för att formatet är något som de flesta känner igen från när de var barn och läste serietidningar. Serier har ju länge varit förknippade med barn och inte haft någon hög status eller plats på kultursidorna, åtminstone i Sverige. Och det händer något kul när man använder just det igenkännbara uttrycket till något så ”allvarligt” som politisk teori. Sedan tror jag att serieformatet fungerar lite på samma sätt som att gå på ett faktiskt Homeparty med Gudrun. Man får ju träffa Gudrun, om än som seriefigur, och får ett ansikte och en person till orden.

Vad tar du fasta på när du gör en seriefigur av en verklig person?

– Gudrun var ganska lätt att rita, hon har redan blivit avporträtterad så mycket att hon har ett ikoniskt utseende. Men man tar väl fasta på lätta attribut som glasögon och frisyr, annars försöker jag inte härma utseendet så mycket. Men jag tycker att det blev ganska likt. Jag ritar ju mina egna seriefigurer ganska lika, sedan ger jag dem olika frisyrer, glasögon eller mustascher.

Ellen Ekman ser sig inte som en politisk serieskapare. Precis som i Lilla Berlin är humor en viktig beståndsdel i Homeparty med Gudrun, och den kom ganska naturligt.

– Gudrun är ju en humorist, det fanns redan mycket humor i materialet. Vanligtvis har mina strippar inte någon politisk grund, inte uttalat i alla fall. Jag har gjort 700 serier och det mesta är trams. Men det är oftast de som har något slags politik i sig som blir väldigt delade.

Nu ser Ellen Ekman fram emot att förverkliga egna större projekt. Men här närmast kommer hon som sagt att finnas på plats på internationella seriefestivalen, där hon och Gudrun Schyman kommer att ha ett, får man förmoda, humoristiskt och allvarligt samtal om boken.

Fakta: 

Homeparty med Gudrun

Homeparty med Gudrun ges ut av Leopard förlag.

• Stockholms internationella seriefestival äger rum 20–21 maj på Serieteket/Kulturhuset.

• Bland de medverkande märks Derf Backderf, Giannina Braschi, Elin Lucassi och Joakim Pirinen.

• Ellen Ekmans festivaltips: Erika Moen, USA, som ritar den sexualundervisande serien Oh joy sextoy.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria