• Heltidsmåttet för nattarbetare – till exempel undersköterskor – anställda i Göteborgs stad ska nu minskas. Men de 40 minuter i veckan som budgetsatsningen räcker till gör ingen större skillnad, tror Anna Skarsjö från Kommunal.
Göteborgs Fria

Kortare veckor för nattarbetare

I dagsläget skiljer flera timmar mellan heltidsmåttet för nattarbetande undersköterskor anställda av regionen respektive av kommunen. I budgeten för 2018 tas ett första steg mot regionens nivå, men det är fortfarande långt kvar.

Undersköterskor på till exempel äldreboenden är anställda av kommunen, medan undersköterskor på exempelvis sjukhus arbetar för Västra Götalandsregionen. För de som arbetar natt skiljer flera timmar på vad som räknas som heltid i de olika verksamheterna. Medan det i Göteborgs stad just nu är 36,20 timmar per vecka har regionen ett lokalt avtal där 34 timmar per vecka räknas som heltid.

I den rödgröna budgeten som presenterades i veckan föreslås tio miljoner kronor för att sänka heltidsmåttet för nattarbetare i kommunen, där undersköterskor är en viktig grupp.

Vänsterpartiets kommunalråd Daniel Bernmar kallar satsningen ett första steg.

– Det är inget jättekliv men det är ett första steg mot att harmonisera våra undersköterskors arbetstider så att de motsvarar regionens. Det motsvarar ungefär 40 minuter i arbetstidsförkortning per vecka, men vi skulle behöva det gånger fyra för att motsvara den arbetstid som regionen har.

Anna Skarsjö är ordförande för Kommunal Väst och även om hon tycker att det är positivt att något alls händer i frågan, tror hon inte de där 40 minutrarna i veckan kommer att göra så stor skillnad för nattarbetarna.

– Det är fortfarande rätt långt ifrån de 34 timmar man har i regionen och på vissa håll pratar man redan om ännu kortare veckor. Jag tror att man måste ta ett större steg för att närma sig den nivå regionen har legat på i flera år.

Anna Skarsjö tror egentligen inte heller att 34 timmar räcker, utan menar att någonstans runt elva till tolv tiotimmarsnätter i månaden är rimligt att tänka sig.

– Om man menar allvar med det SKL säger om att alla ska arbeta heltid krävs det mer. För nattarbetare handlar mycket om återhämtning och man måste vända tillbaka dygnet. Då måste man ner längre än till 34 timmar.

– Vi vet att det är skadligt att jobba på natten men vi vet också att det måste göras.

Om regionens 34 timmar per vecka är kommuens mål, och när det i så fall är möjligt att nå dit kan Daniel Bernmar inte svara på i dagsläget.

– Jag ser naturligtvis att det är bra om man går vidare med det längre fram och det tror jag vi alla gör. Utgångspunkten är bara vilket ekonomiskt utrymme har vi att möjliggöra det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2024 Stockholms Fria