Torkan drabbar skogen | Stockholms Fria
Landets Fria

Torkan drabbar skogen

Den senaste tidens torka påverkar skogen. Granar med brunröda barr breder ut sig och skogsägare som begär dispens för att kunna avverka skog i förtid har ökat på flera platser, rapporterar Skogsstyrelsen.

– Vi tror det är en kombination av granrost och torka. Träd som normalt sett skulle tagit ett granrostangrepp med en klackspark får nu svårt att försvara sig om de samtidigt är torkstressade. Det vill till att det kommer regn nu annars riskerar träden att dö, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Färska analyser av SLU pekar på att det i manga fall handlar om svampsjukdomen granrost. Utsatta träd är också mer mottagliga för granbarkborre som svärmar just nu i Syd- och Mellansverige.

Utbredningen av angreppen är ännu oklar men rapporter har kommit in till Skogsstyrelsen från Götaland, området mellan Vänern och Vättern, Kronobergs län, nordöstra Skåne och norra delen av Kalmar län.

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2021 Stockholms Fria