Dokumentär där klasskamp och liv är det samma | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Dokumentär där klasskamp och liv är det samma

Sommaren 2002 beslutade företagsledningen på Stockholmsbagarn att säga upp samtliga anställda vid sin lokala produktion. Orsaken sades vara att verksamheten skulle flyttas till bagerier i andra städer och att de anställda därmed blev övertaliga. Snart visade det sig dock att man köpt upp ett annat lokalt bageri och frågan om vad som egentligen skulle hända med den uteblivna produktionen ställdes på sin spets: skulle den omfördelas lokalt, borde de anställda ha rätt att följa med och skulle normala turordningsregler komma att gälla?

Den lokala fackklubben på Stockholmsbagarn, ledd av Frances Tuuloskorpi, var ovanligt välorganiserad och hade lyckats driva igenom förmåner och avtal utöver de som gällde på andra bagerier. Efter ett flertal tidigare konflikter med företaget väcktes nu misstanken att det egentligen handlade om att göra sig av med en störande fackklubb. Något som företaget bestred.

Susanna Edwards dokumentär Fackklubb 459 - sista striden på Bagarn följer under ett års tid medlemmarnas kamp för att få behålla sina arbeten. Som en röd tråd genom berättelsen löper kopplingen mellan företagsledningens och det centrala fackets gemensamma intressen. Det är mycket enkelt filmat och en del poänger drivs fram lite väl hårt med hjälp av trumvirvlar, dramatiska textrutor och arkivbilder. Däremot ger filmen en välkommet osentimental inblick i en utdragen kamp för något av det mest grundläggande - rätten till försörjning och ett värdigt bemötande. Filmens styrka ligger i det kollektiv som porträtteras, det engagemang och den envishet som får dem att fortsätta trots ständiga splittringsförsök och motgångar.

Bra är också att berättelsen koncentrerats till det gemensamma fackliga arbetet. En del bilder av privatliv ges, men inte mer än vad som är relevant för att öka förståelsen för omständigheter kopplade till arbetssituationen. Trots en stark och karismatisk klubbordförande och ett antal vältaliga och passionerade medlemmar blir det heller aldrig någon personfixering - klubben som helhet och den pågående konflikten ställs i centrum.

Regi: Susanna Edwards

Medverkande: Frances Tuuloskorpi, Regina Norrby och Medlemmar i fackklubb 459.

Distribution: Folkets Bio

Rekommenderade artiklar

From The Beginning To The End

Att göra en dokumentär där man försöker sätta in kriget i Irak och Gulfkriget som föregick det i ett historiskt sammanhang låter som ett ambitiöst projekt. Särskilt om den historiska ramen spänner över 8 000 år. I From The Beginning To The End, regisserad av Maj Wechselmann, lyckas det inte så bra.

Maffia, prostitution och självmord i Thailand

En del filmer lämnar ett lite tveksamt intryck efter sig där finns mycket som fascinerar, trots att resultatet inte är helt lyckat. Till dessa filmer hör thailändske regissören Pen-ek Ratanaruangs Universums sista dagar, en historia om japanen Kenji och thailändskan Noi, vars liv sammanförs av en trafikolycka där Nois syster dör. Kenji dras med självmordsfantasier som han mest av en slump hindrats från att omsätta i handling. Noi är prostituerad, med en destruktiv kärleksrelation som spökar i bakgrunden. Två ångestfyllda personer som kommer att utveckla ett engagemang för varandra.

© 2021 Stockholms Fria