15 sommartips på gratis aktiviteter | Stockholms Fria
  • Extra många tips på gratis sommaraktiviteter
Göteborgs Fria

15 sommartips på gratis aktiviteter

Sommarlovet är igång och med det dagar att fylla med aktiviteter. Här kommer några av GFT:s tips för en rolig, och billig, sommar i Göteborg.

Fredag 30 juni: Nycirkusworkshop

På Bagarn’s mötesplats kommer Cirkus Unik att lära ut alla möjliga cirkuskonster. Prova på allt från akrobatik och pyramider, till att gå på lina, jonglera och luftakrobatik! Workshopen är kostnadsfri.

Kl 10.30–12, Brahegatan 11

Lördag 1 juli: Cirkusworkshop

Välkommen till en cirkusworkshop med Cirkus Unik. Vi kommer att lära ut cirkuskonster, allt från akrobatik och pyramider, till att gå på lina, jonglera och även luftakrobatik! Workshopen är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

Kl 12–13.30, Brunnsbotorget

Måndag 3 juli: Pyssel med Sjöfartsmuseet

Idag får vi besök av Sjöfartsmuseet Akvariet som vill att du kommer och pysslar. Gratis.

Kl 12–14, Blå Stället, Angered

4 juli–6 juli: Kul på bokbussen

Vi upprepar succén med Synneve Hagström och hennes handdockor. Det blir sagor, visor och ramsor; en magisk föreställning där klassiska sagofigurer ingår. Vid fint väder kör vi föreställningen på bokbussen vid Askimsbadet. Om vädret är dåligt är vi i sagorummet Tellus. Ingen föranmälan, men begränsat antal platser. För barn 3–7 år.

tis & tor Kl 13, Bokbussen vid Askimsbadet

4 juli–6 juli: Hej Opera ­– Jorden runt på 80 dagar

En mastodontopera efter Jules Vernes klassiker för barn och vuxna. Hej Opera berättar historien om hur gentlemannen Phileas Fogg och hans betjänt Passepartout jäktar jorden runt för att vinna ett till synes vanvettigt vad. På vägen träffar de, under äventyrliga omständigheter, den indiska kvinnan Aouda, som slår följe med dem. Hela resan förföljs de av detektiven Fix som nafsar dem i hasorna med en efterlysning brännande i fickan. Familjeföreställning från 8 år.

Tis 4 juli kl 14, Slottsskogsteatern, Ons 5 juli kl 10.30 Hjällbogärdet 60 & kl 14 Angereds stadspark/Blå stället. Tor 6 juli kl 14 Trädgårdsföreningen

Onsdag 5 juli: Sommarboken – Fotbollstema med Helena Lund-Isaksson

Vi tipsar om bra sommarläsning. Fotbollsplanen är en plats fylld av träningar, kompisar, matcher och mål! Allt detta kan man skriva om. Träffa författaren Helena Lund-Isaksson som hjälper dig skriva om vad du har varit med om, eller om en dröm du har! För åldern 7–12.

Kl 13–15, Fri entré, Tuve bibliotek, Tuve Torg 5

Torsdag 6 juli: Barnmusikal vid Plikta

Unga kultursommarjobbande skådespelare, musiker och dansare ger en familjeföreställning för barn mellan 3 och10 år. Musikalen spelas i fint väder ute vid lekplatsen Plikta i Slottsskogen och vid regn inne på museet. Föreställningen är cirka 20 minuter lång och startar varje hel timme. Samarrangemang med kulturförvaltningen Göteborgs Stad. Ingen avgift. Ingen förbokning, först till kvarn.

Kl 12–16.30, Plikta, Slottsskogen

T o m 8 juli: Sommarlabbet

Bli havsforskare för en dag! I Sommarlabbet kan nyfikna i alla åldrar göra vattenexperiment och lära sig mer om havsmiljön. Kom med din familj eller träffa nya vänner på plats – tillsammans räddar vi havet. För alla över 7 år, yngre i vuxet sällskap.

Kl 12, Fri entré för barn, årskort 40 kr för vuxna, Sjöfartsmuseet Akvariet, Karl Johansgatan 1

T o m 6 juli: Hållplats aktivitetsfestival

Vi erbjuder roliga dagar vid Plaskis i Majorna! Nu kör vi igång på allvar. Varje dag kan du testa olika actionaktiviteter som waterzorb, klättervägg, sumobrottning och bungeerun. Dessutom kreativa workshops med collage och pärlor. Hållplats är en aktivitetsfestival för barn, unga och familjer. Unga feriearbetare hjälper dig och vägleder dig så att du får en så bra upplevelse som möjligt. Hållplats drivs av Kultur & Fritid Majorna-Linné.

Vardagar kl 11–16, Älvsborgsplan

T o m 3 augusti: Sommarlovsateljén i Bergsjön

Här får barn (6–15 år) prova på olika konstnärliga tekniker, under ledning av yrkesverksamma konstnärer från Konstepidemin. Material finns. Drop-in. 1

9–21 juni kl 12–16, 28–29 juni kl 12–16, 30 juni kl 14–18, 4–6 juli kl 12–16, 1–3 augusti kl 12–16, Rymdtorget

T o m 10 augusti: Sommarkul

Blå Ställets Sommarkul pågår hela sommaren. Här kan du lära dig spela ukulele, se teater, pyssla, designa och se föreställningar. Det blir musik, sång, dans och mycket mer. Programmen riktar sig till barn i Angered 6–15 år. (Om du är under 8 år måste du ha en vuxen med.) Alla aktiviteter är gratis. Program finns på Blå Ställets webbplats.

Stadsparken Angered/Blå stället

T o m 16 augusti: Bygglekplatsen

Bygglekplatsen är en öppen kreativ verksamhet där människor möts människor och skapar tillsammans. Här finns mycket material för barnen att bygga med och lekredskap som personal och besökare själva har byggt. Träkojor, smycken, lådbilar – endast fantasin sätter gränserna. Verktyg, cyklar, bollar, utespel med mera finns också för utlåning på Bygglekplatsen. Alla är välkomna, gammal som ung.

Kl 11, Badvädersgatan 7

T o m 20 augusti: Alla kan segla

Välkommen till seglarskola! Vi använder oss av jollar så alla kan vara med, oavsett förkunskaper eller funktionsförmåga. Det kostar inget att vara med!

Kl 12, Drop-in lör–sön, Jubileumsparken

T o m 18 augusti: Småkrypsbingo på biblioteken

Låna hem en småkrypspåse från biblioteket, i den finns allt du behöver för att bli en insektsexpert. Påsen innehåller bland annat en bingobricka där du ska försöka få fyra insekter i rad. Och glöm inte att spara brickan för den är en även biljett till en föreställning med Kapten Kryp. Från 5 år.

Gamlestadens bibliotek, Bergsjöns bibliotek, Kortedala bibliotek

T o m 20 augusti: Allmänna badet

Sedan 2015 kan du bada inne i stan! Då öppnades ett allmänt bad utmed Kvillepiren. Bassängen är cirka 20 meter lång, 8 meter bred och 1,8 meter djup.

Fri entré, mån, ons, fre, lör–sön kl 12–18, tis & tor kl 15–21, Allmänna badet, Jubileumsparken

Rekommenderade artiklar

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

© 2021 Stockholms Fria