• Gatukonstnären Tristan Eaton, mest känd för sina väggmålningar, kommer till Stockholm för att för första gången måla på en luftballong.
  • The Flying dutchmen bjuder på klassisk varieté.
  • Katie Wright gör hula hoops.
  • Thorsten Andreassen, festivalgeneral.
Stockholms Fria

I helgen fylls Kungsan av gatuartister

Enhjulingsexperter, breakdansare och en livs levande gummiman. Det är bara några av alla de gatuartister som gästar Kungsträdgården i helgen. Förutom graffitimålning lajv och uppträdanden av alla de slag blir det dessutom cirkusskola och e-sport i parken.

I år är det åttonde sommaren på raken för Stockholm Street Festival som bjuder på professionella gatuartister och graffitikonstnärer från hela världen och välkomnar hela familjen till en helg med spektakulära framträdanden. När festivalgeneral Thorsten Andreassen drog igång festivalen sommaren 2010 var det med en rädsla för att konstformen snart skulle vara ett minne blott i vår huvudstad. Bakgrunden var den gatuartist som året innan blivit gripen och bötfälld sedan personer i området rapporterat hur de stördes av ljudnivån. Att något sådant kunde hända gjorde Thorsten Andreassen vansinnig.

– Jag ville göra något för att motverka en polisiär utveckling som hindrar den fria gatukonsten i det publika rummet. Och samtidigt uppmärksamma hur viktigt det är för oss i Sverige att se vilka möjligheter vi har att förgylla våra gator och torg med kultur, säger Thorsten Andreassen, som själv har en bakgrund som gatuartist med erfarenhet från såväl USA som Europa.

– Street art-kulturen behöver fler plattformar, men framför allt fler professionella utövare av olika kulturyttringar.

Något förbud har det som bekant inte blivit men festivalen fortsatte Thorsten Andreassen med. Stockholm Street Festival har valt att fokusera urvalet på gatuartister och graffiti- och muralkonstnärer och i år är en av huvudattraktionerna Tristan Eaton, ett världsnamn inom graffitikulturen, som målar lajv på en förtöjd luftballong. Men på programmet står så väldigt mycket mer än så, berättar Thorsten Andreassen:

– Publiken får möta fjorton gatuartister och sex graffitikonstnärer från ungefär tio nationer, men det blir också gratis cirkusskola och en prova på-vägg där man kan förverkliga sina graffitidrömmar.

– I år har vi även ett e-sport-event i parken. Vi hoppas kunna locka ut några 12–19-åringar så att de får lite d-vitamin och kan uppleva annan kultur samtidigt.

Trots många programpunkter för en yngre publik är Stockholm Street en festival för alla, förtydligar Thorsten Andreassen:

– Vi riktar oss till en bred publik och det är fri entré till hela festivalen. Det gör att vi verkligen kan välkomna alla, oavsett bakgrund och klasstillhörighet. Och de konstnärliga uttrycken är sällan språkbundna – så även om du inte behärskar det svenska språket kan du ta till dig de olika programpunkterna.

Och som besökare kan man känna sig trygg på festivalen som till skillnad från många andra evenemang i just Kungsträdgården inte lockar med öltält och partydrag, berättar Thorsten Andreassen. Så sexuella trakasserier och fylla har det inte varit några problem med tidigare.

– Vi drar ju inte den publiken, det här är mer av en familjeangelägenhet. Under de gångna åren har vi inte haft något tillbud alls, förutom en påtänd narkoman som fick föras bort av polis vid ett tillfälle. Det finns både dagvakter och volontärer på plats som håller koll och rapporterar allt, men över lag har vi haft en väldigt bra stämning varje år.

Varför behövs då en festival för gatuartister, de är ju per definition alltid tillgängliga i det offentliga rummet?

– Haha, ja, det är ju en väldigt bra fråga. Men jag vill ändå vända på den: Varför skulle det inte finnas? Det finns ju festivaler för i stort sett alla konst- och kulturgenrer, liksom för andra kommersiella aktörer, säger Thorsten Andreassen.

Stockholm Street Festival är också den enda renodlade gatuartistfestival som finns i Sverige och fyller på så vis ett tomrum, menar Thorsten Andreassen.

– Visst finns det festivaler som ibland tar in gatuartister, men då hamnar de oftast i periferin medan de ”riktiga artisterna” får all medieuppmärksamhet. Vi vill ändra på det och visa upp vilka otroligt skickliga artister och konstnärer det finns inom genren runt om i världen.

Stockholm Street Festival pågår den 30 juni–2 juli i Kungsträdgården. Mer information om artister, tider och fullständigt program finns på http://stockholmstreetfestival.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria