Stockholm tionde bästa miljökommun
Stockholm rankas som tionde bästa miljökommun i Sverige av tidningen Aktuell hållbarhet. Men bara drygt 20 procent av matavfallet samlas in. Målet är 70 procent.
Stockholm klättrar sju placeringar jämfört med förra året när tidningen Aktuell hållbarhet för nionde gången presenterar sin granskning av kommunernas miljöarbete.
– Det är bra att hamna på tio-i-topp, men eftersom jag är tävlingsmänniska skulle jag såklart vilja se Stockholm i toppen, säger miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) om utmärkelsen.
Bland årets framgångar på miljöområdet lyfter Katarina Luhr fram 23 åtgärdsprogram för alla sjöar och vattendrag, för färre gifter och bättre biologisk mångfald.
– Det är också kul att undersökningen tittar på divestering. Förra året bestämde vi att vi inte placerar några pengar i fossila bränslen.
I undersökningen får Stockholm röda siffror för insamlingen av matavfall, där målet är 70 procent redan år 2020. Men bara strax över 20 procent samlas in.
– Där får vi stå och skämmas, säger Katarina Luhr.
Varför går det så segt?
– Vi har inte den kulturen i Stockholm. Vi har försökt styra det genom att göra det gratis att lämna matavfall och försöker även informera människor. Ett av problemen är infrastrukturen, att det faktiskt är trångt på många ställen. Och en del kanske hellre vill hyra ut en liten lokal i sitt hus än att ha den som insamlingssystem för avfall.
Järfälla kommun har klättrat från plats 26 till nummer nio och går därmed om Stockholm.
– Vi ska såklart spana på och lära oss av vad andra kommuner gör som vi inte gör lika bra. Både Järfälla som är nia och Helsingborg som ligger i topp jobbar mycket med livskvalitet. Det tycker jag är väldigt roligt och spännande att se.
Stockholms stad ska bli fritt från fossila bränslen år 2040, enligt en strategi som antogs i fjol. Varför först då?
– Det kan man verkligen fråga sig, vi skulle vilja vara mycket snabbare och vi hoppas nå målet. Stockholm har två stora utsläppskällor av koldioid. Det ena är energi, där kolkraftverket i Värtahamnen ska stängas senast 2022. Det står för en femtedel av alla koldioxidutsläpp. Sedan är det trafiken, som är svårare eftersom det är så många åtgärder som behövs.
Kommunen diskuterar just nu möjligheterna att införa miljözoner i Stockholm med regeringen, säger Katarina Luhr.
– Vi skulle gärna vilja säga att fossila bilar är förbjudna i Stockholm 2040. Det kan vi inte göra i dag. Trafiken är det stora problemet för att bli fossilfria tidigare.
Hela 247 av Sveriges 290 kommuner besvarade Aktuell hållbarhets undersökning. Tidningen lyfter fram flera framsteg mot tidigare, som att nio av tio kommuner nu arbetar aktivt för att upplysa om avfallshantering och återbruk, och att nio av tio kommuner helt eller delvis ställer kemikaliekrav vid upphandlingar.
– Vi vill att rankningen ska vara en energiinjektion i kommunernas miljöarbete, både genom att vi lyfter fram föredömen och genom att vi är en blåslampa där det behövs förbättringar, säger Mikael Salo, chefredaktör på Aktuell hållbarhet.
8 av 10 bottenplacerade kommuner är norrländska (Lappland, Norrbotten och Västerbotten).
Sveriges bästa miljökommuner 2017
1. Helsingborg (30,97)
2. Gävle (30,35)
3. Västerås (29,66)
4. Lund (29,609)
5. Uppsala (29,607)
6. Örebro (28,51)
7. Karlstad (28,30)
8. Lomma (28,24)
9. Järfälla (28,15)
10. Stockholms stad (27,98)
Antal poäng av 35 möjliga inom parentes. Källa: Aktuell hållbarhet
Matavfall
• Närmare 40 procent av det som hamnar i våra soppåsar är matavfall, enligt Stockholm vatten och avfall.
• Stockholms stad har som mål att sortera 70 procent av matavfallet 2020. I dag samlas bara 20 procent in.
• Stockholmare som bor i lägenhet kan inte själva sortera ut matavfallet utan måste kontakta fastighetsägaren som behöver göra en förändring i sophämtningen. För villakunder är hämtningen gratis. För hyresfastigheter och bostadsrätter är det också gratis, förutsatt att "det finns goda hämtförhållanden" och "hämtfrekvensen är en gång i veckan". Restauranger och storkök betalar mindre än för vanliga hushållssopor.