• Albin Svartsjö, Julius Chaikiat och Zoey Canstrén från Starrbäckens förskola trivdes i grönsakslandet.
  • Simone Grind är en av fem odlare som driver Under tallarna.
  • De 1,8 hektaren rymmer utöver fält och odlingsterrasser tre dammar, ett växthus, ett utekök och en skogsträdgård.
Stockholms Fria

Förskolebarn får odla egen mat i Södertälje

Förskolebarn ska få delta i att odla och skörda sin egen mat, efter att Södertälje kommun har köpt skördeandelar i odlingskooperativet Under tallarna i Järna.

– Det är jättehäftigt att kommunen är med, säger Simone Grind, en av fem odlare som driver kooperativet.

I slutet av juni började odlingskooperativet Under tallarna i Järna leverera färska grönsaker till Starrbäckens förskola i Järna och Hölö förskola. I avtalet med kommunen ingår även att förskolebarnen besöker odlingen och deltar i sådd, skörd och tillagning. Något som kan få dem att våga prova grödor som annars ratas, säger Simone Grind, en av fem odlare som driver Under tallarna:

– Om de får vara med och till exempel plocka nässlor och sedan laga till en soppa på dem vågar de kanske smaka. En grön soppa brukar väl annars inte vara en favorit. Utmaningen är att få barnen att äta grönsaker generellt.

Minst en gång per termin är det tänkt att förskolebarnen ska besöka odlingskooperativet. Simone Grind tror att relationen till skogen och naturen har en avgörande betydelse i en tid då många barn leker mycket inomhus och på till exempel lekplatser.

– Många barn nuförtiden kan vara rädda för skogen och tycka att mat som kommer direkt från jorden är läskig. Att få en relation till djur och natur tror jag är otroligt viktigt för att inspirera till att vilja ta hand om naturen och planeten senare i livet.

Just matproduktion kan därför vara ett verktyg för samhällsförändring, säger Simone Grind.

– Man kanske väljer en superindustriell hamburgare för att man har en bild av att maten kommer från fabriken i stället för från jorden. Jag ser småskalig matproduktion som en av de mest effektiva plattformar vi har för att förändra samhället.

Hon ser stor potential att starta liknande samarbeten i andra kommuner.

– Det är jättehäftigt att kommunen vill vara med. Kommunerna sitter ju på medlen. Man skulle kunna göra sånt här överallt. Då får man kretslopp i ekonomin. När man bara tänker i stuprör blir det väldigt svårt. Då kan man motivera att köpa klorkyckling från Thailand.

Kommunens kostchef Sara Jervfors säger att de vill visa andra offentliga aktörer att det går att upphandla lokalproducerad mat:

– Det finns flera viktiga vinster. Barnen får tillgång till lokala grönsaker av högsta kvalitet, förskolorna får pedagogiska verktyg att använda sig av och dessutom stimuleras det lokala näringslivet.

Fakta: 

Under tallarna är ett andelsjordbruk, som drivs som ett partnerskap mellan konsument och lantbrukare.

Södertälje kommun köper under denna säsong tio av sjuttio andelar.

Marken är 1,8 hektar stor och innehåller bland annat tre dammar, ett växthus, ett utekök, en skogsträdgård och olika fält och odlingsterrasser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria