• Greenpeace aktivister är i Arktis för att protestera mot att norska staten för första gången på 20 år öppnar upp för nya oljeborrning där. Statoils rigg Songa Enabler har inlett borrningarna.
  • Andreas Widlund som tidigare arbetade för oljeindustrin är nu i Barents hav för att protestera mot att Norska staten öppnat upp för nya borrningar där.
Landets Fria

Protester mot nya oljehål i Arktis

Flytande oljeplattformar borrar just nu nya hål i Barents hav. Oljeutvinningen är möjlig efter att den norska staten åter öppnat upp nya områden för oljeutvinning i Arktis.

Den norska statens oljebolag Statoil har börjat borra efter olja vid Korpfjäll i Arktis. Brunnen, där även svenska Lundin Petroleum äger andelar, är nu den näst nordligaste av alla oljebrunnar i världen. Bara Poeba-fältet i det ryska Karahavet som borrades 2015 ligger längre norrut.

– Detta är det nordligaste området licensierat av Norge någonsin, 400 kilometer från land, nära iskanten som är det mest produktiva området i Arktis och ett viktigt område för sjöfåglar, säger Truls Gulowsen, chef för Greenpeace Norge.

Efter en vecka som samlat aktivister i Lofoten för att protestera mot den norska statens beslut om att tillåta ett 30-tal företag att utföra oljeborrningar i Arktis, styrde Greenpeace fartyg Arctic Sunrise mot Korpfjäll i Barents hav för att protestera. En av de 35 aktivisterna ombord är svensken Andreas Widlund från Umeå, som tidigare arbetat som prospekterare inom oljebranschen. Han sa upp sig från jobbet, hyrde ut sin lägenhet och började agera som klimataktivist.

– Jag började känna efter. Vill jag verkligen jobba för företag som förorenar luften och våra hav, företag som driver på klimatförändringarna, med extrema väderfenomen som följd? När jag nu är här uppe i Arktis har jag en chans att stå upp för mig själv, min egen framtid och för alla de människor som har förlorat så mycket på grund av oljeindustrin. Vi kan inte bara se på när politiker låter detta hända.
Protesten stoppades under fredagen av norska myndigheter som bogserade skeppet med aktivister och besättning in till Tromsö.

I november ska Greenpeace och den norska ungdomsorganisationen Natur og Ungdom möta regeringen i domstol. Regeringen ska då förklara hur de kan öppna upp för oljeborrning i nya områden i Arktis samtidigt som de skrivit på Parisavtalet där de förbinder sig att minska utsläppen.

Det blir första gången som rätten prövar paragraf 112 av Norges grundlag, som säger att myndigheter ska värna om naturen och miljön för framtida generationer.

– Vi är i en situation i Norge och i världen där avståndet mellan vad politikerna lovar och vad de tillåter aldrig har varit så stort. Den här rättegången handlar om att pröva den norska statens ansvar för människors säkerhet och hälsa. Att utvinna fossila bränslen i känsliga områden är i strid med såväl klimatavtalet i Paris som Norges egen grundlag, säger Truls Gulowsen.

Internationellt förs liknande rättsprocesser inom klimatrörelsen. Greenpeace läger i Lofoten samlade aktivister från hela världen. Bland annat representanter från den amerikanska ungdomsorganisationen Our Children's Trust som stämmer regeringen i federal domstol för att de inte agerar mot klimatförändringarna och representanter från Klima Seniorinnen, en grupp bestående av schweiziska kvinnor, 65 år och äldre, som stämmer den schweiziska regeringen på liknande grunder.

– Det var väldigt inspirerande att samla de organisationer som arbetar med klimaträttsfall runt om i världen. Vi har tagit miljökampen till en ny arena. Vår sak är den första som kommer tas upp i rätten, säger Truls Gulowsen.

Fakta: 

Staten ställs till svars

Rättegången startar den 13 november och beräknas pågå i två veckor.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Förbud mot barnärktenskap

Regeringens förslag om totalförbud mot erkännande av barnäktenskap välkomnas av experter inom hedersrelaterat våld och förtryck. Därmed läggs mindre ansvar på flickorna, anser Bernardita Núñez, verksamhetsledare på Terrafem kvinnojour. 

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

© 2024 Stockholms Fria