Svensk honung väntas ta slut i vår | Stockholms Fria
  • "Det kommer helt klart att märkas av en brist relativt snart", säger bihälsokonsulent Preben Kristiansen.
Landets Fria

Svensk honung väntas ta slut i vår

Den kyliga våren i kombination med en torr och kall sommar gör att bin och biodlare har det tufft. Svensk honung riskerar att ta slut i butikerna under våren.

– Skörden i år är en tredjedel jämfört med ett normalt skördeår, konstaterar Krister Linnell på Svenska biprodukter som köper upp och förädlar honung från hela Sverige.

Biodlare i trakterna kring Vänern, Vättern och Skåne har haft det svårast.

Tre dåliga år i rad gör att honungslagren tog slut redan i våras. När årets knappa skörd säljer slut finns inga lager att ta av och Krister Linnell räknar med att den svenska honungen kommer att ta slut i butikerna under våren.

Även honungspriserna spås gå upp då biodlarna vill ha kompensation för dåliga skördar.

– Bristen på svensk honung kan innebära att kunderna köper honung som inte är svensk vilket det inte råder någon brist på.

Läget bekräftas av Preben Kristiansen som är bihälsokonsulent hos Sveriges biodlares riksförbund, SBR.

– I och med att vi har haft flera dåliga år och även årets produktion är sämre än normalt finns det inga lager av honung och det kommer helt klart att märkas av en brist relativt snart.

Han odlar bin vid sitt hem utanför Tjällmo norr om Finspång och är just i färd med att slunga honung ur ramarna med en honungsslunga.

– Den kalla våren gjorde att bisamhällena utvecklades långsamt. Trots att det regnat mycket på en del håll och varit relativt varmt har det varit torrt i marken i många delar av landet och blommorna har inte producerat tillräckligt med nektar. Det har också varit kallare än normalt i sommar. Alla dessa faktorer gör att honungsproduktionen blir mindre, säger Preben Kristiansen.

Trots en svag tillväxt av bisamhällena under våren konstaterar han att bina överlag nu verkar må bra.

– Det finns tillräckligt många bin i samhällena, de har en drottning som lägger ägg och det föds många nya friska bin nu, vilket behövs för att bisamhällena ska klara vintern. Har man med naturen att göra blir det sådana här skiftningar, men i den här branschen är vi optimistiska, nästa år blir ett bra honungsår. Vi är inte ett dugg oroliga, säger Krister Linnell.

Fakta: 

Folket värnar om bina

91 procent av befolkningen tycker att det är mycket viktigt att det finns bin, humlor och blomflugor i Sverige. Det visar en Sifoundersökning som genomfördes i våras.

Rekommenderade artiklar

Vego växer i Stockholmshandeln

8 procent av stockholmarna uppger sig vara vegetarianer mot 6 procent i riket och försäljningen visar att fler väljer vego i butiken.

Så ska kommuner klara matkriser

Eskilstuna kommun har analyserat sin livsmedelsresiliens med Stockholm resilience centre och nu ska lärdomarna spridas till andra.

Landets Fria

© 2021 Stockholms Fria