• Adam Potrykus.
  • Houellebecq! handlar om former av liv efter den romantiska kärlekens och kärnfamiljens slutgiltiga sönderfall – en fri association från texter av Michel Houellebecq. Föreställningen ges på Stockholms konstnärliga högskola 6 september.
  • Tre kvinnliga, svenska komiker möts på Bonden bar 9 september under vinjetten Bag of Swedes.
  • Ass Kombat handlar om rätten till sin egen kropp och är en humoristisk cirkusföreställning. Den spelas på Teater 3 den 5–6 september.
Stockholms Fria

”Fringe är att mixa och testa nya saker”

Teater, performance, musik och komik. Stockholm fringe festival, Stoff, blandar högt och lågt när de lyfter fram konstuttryck från marginalen.

Stockholm fringe festival, som i är hålls 5–10 september, startade 2010. Men konceptet fringe är mycket äldre än så. Faktum är att det fyller 70 år i år.

– Fringe startade 1947. Efter andra världskriget ville man förbrödra Europa och ordnade en stor festival i Edinburgh i Skottland. De som inte fick vara med på festivalen höll en egen i stadens ytterkant, som ju kallas fringe. I dag finns det 200 festivaler jorden runt, säger Adam Potrykus, medgrundare och arrangör av Stoff.

Han förklarar vad som utmärker dessa festivaler.

– Fringen lyfter artister på väg upp, man möter ny publik med nya arbeten. Det handlar också om att lyfta det lokala genom det globala. Det är en plats att upptäcka morgondagens stjärnor. Det handlar mer om upplevelser än traditionella föreställningar. Många artister väljer att blanda genrer på ett sätt som inte får plats i den kommersiella sfären.

Vad är tjusningen med genreöverskridande konst?

– Dels mixar man olika genrer men också folk från olika länder, och folk med olika erfarenheter. Det skapar en magi, allt är möjligt, säger Adam Potrykus.

I år är det 2 200 artister från 82 länder som sökt till Stoff. Utifrån över 700 projektbeskrivningar har arrangörerna valt ut 100 akter från 35 länder.

– Vi har allt från bebisteater till en workshop i hur man runkar, säger Adam Potrykus och skrattar.

Några programpunkter han lyfter fram är stå-up av nästan enbart kvinnliga komiker på Bonden bar; Running man, där 15 afrosvenska skådespelare får berätta om sin situation i Sverige i dag, och ett performance med Rickard Söderberg.

– Det är humorgruppen Oslipat som tolkar en känd artist, här Rickard Söderberg. Ett gäng komiker kommer att köra skämt kring en låt, sedan framför Rickard själv låten. Det är första gången i världshistorien som man mixar opera med komedi. Och det är det fringe är, fringe är att mixa och testa nya saker, säger Adam Potrykus.

Invigningstalare i år är Sven Melander.

– Sven Melander började köra en youtubegrej ifjol där han försökte skapa opinion. Sven Melander pratar mycket om det som händer här och nu, och det är vad fringen jobbar mycket med att reflektera kring.

Stoff drogs igång av tre före detta teaterelever – Helene Bunker, Lina Karlmark och Adam Potrykus. De har alla artistbakgrund men jobbar nu med event management. Nytt för i år är att de startar Nordic fringe network för att stärka samarbetet mellan festivaler i Norden.

– Vårt mål är att Stoff och Nordic fringe network ska vara en inkörsport för internationella artister i Norden, men också bli en språngbräda ut i världen för nordiska artister. Det finns för få svenska artister utomlands, det vill vi ändra på, säger Adam Potrykus.

Fakta: 

Fringe i siffror

• Fringen såg dagens ljus år 1947 vid en festival i Edinburgh och fyller 70 år i år. Begreppet fringe uppstod av att festivalen hölls i stans utkant och fokuserar på kulturyttringar och blandformer av genrer i marginalen, bortom den kommersiella mittfåran.

• Det hålls årligen 200 fringefestivaler runt om i världen.

• Stockholm fringe festival startade 2010.

• Drygt 2 200 artister från 82 länder skickade in 721 projektförslag till årets festival.

• 43 av årets 100 programpunkter har Sverigepremiär under Stoff.

Läs mer om årets festival på www.stockholmfringe.com

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria