• Lägenheterna på Ätravägen i Bagarmossen är för en yngre målgrupp, med priser på 1,9–2,6 miljoner. Besquab hade en visning för en månad sedan och försöker igen nästa vecka.
  • I Seniorgården i Nockeby, Bromma finns flera osålda trerummare.
  • Lägenheter i Duvboet i Sundbyberg är till försäljning redan före inflyttning.
Stockholms Fria

6 exempel på dämpad bostadsmarknad

Några tecken på en tilltagande kris på bostadsmarknaden:

• Förlustaffärer väntar spekulanterna. Var fjärde köpare vill sälja sina lägenheter i Björn Ulvaeus/Alm Equitys lägenhetsprojekt Duvboet i Sundbyberg innan de ens har flyttat in, och det till ett pris som ligger mellan 5 och 14 procent lägre än vad de köpte lägenheten för, rapporterar Svenska Dagbladet. En fjärdedel av de 104 lägenheterna ligger enligt tidningen till försäljning på Hemnet.

• 23 procents prissänkning i Bromma. Av 49 lägenheter i Seniorgården, Nockeby Backe i Bromma med inflyttning "omgående" är 7 osålda, enligt den ansvarige mäklaren. För en av de svårsålda treorna sänktes priset från drygt 5 miljoner till 4 miljoner, skriver författaren och journalisten Per Björklund på sin blogg.

• Osålda 10-miljonershus i Hammarbyhöjden. Trots att de legat ute till försäljning i över ett och ett halvt år stod 8 av 17 radhus och kedjehus i Hammarbyhöjden med inflytt i höst osålda i augusti, enligt Stockholm Direkt.

• Hälften osålt i Rinkeby. Av 51 lägenheter vid Järvafältet med inflytt i december var 26 stycken osålda i slutet av september, enligt Per Björklunds blogg.

• Frysta projekt i väntan på att marknaden ska gå upp igen. Oscar Properties som bygger lyxbostäder meddelade i ett pressmeddelande i måndags att man skriver ner sin prognos för helåret och väljer att inte påbörja vissa projekt.

• Osålda ungdomslägenheter. Besquabs projekt Studion på Ätravägen i Bagarmossen omfattar 63 små lägenheter på 1 rum och kök och egen uteplats och riktar sig till en yngre målgrupp. De säljs till ett fast pris på mellan 1,9 och 2,6 miljoner. Men trots att lägenhetsvisningar har hållits finns fortfarande osålda lägenheter kvar. En ny visning är annonserad till den 31 oktober.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Dags för en solidarisk bostadspolitik"

Marknadsexperimentet har nått vägs ände. För att den kommande krisen inte ska leda de blåbruna till makten krävs ett nytänkande i bostadspolitiken, skriver Per Björklund.

© 2024 Stockholms Fria