• Stort matutbud på Vegovision, där besökarna kunde provsmaka allt från vegansk glass och godis till nuggets och algshots.
Stockholms Fria

Besöksrekord för vegansk mässa

Det stora intresset för Djurens rätts vegomässa tyder på att fler ifrågasätter köttkonsumtion idag.

Köerna utanför Münchenbryggeriet på Södermalm ringlade långa när vegomässan Vegovision hölls i helgen, för andra gången i Stockholm. Utöver produkter som djurfria skor och smink samt förstås mat i mängder – allt från vegansk glass och godis till algshots – hölls paneldiskussioner, föreläsningar och frågestunder. Mässans två dagar lockade totalt omkring 4 800 personer, 300 fler än föregående år.

– Vi är supernöjda, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens rätt som arrangerade.

Djurrätt i politiken var ett av mässans mest aktuella ämnen med tanke på det stundande valåret och politiker som Jens Holm (V) och Birgitta Ohlsson (L) deltog i debatten. 2017 har annars förutspåtts att bli året då Sverige når "peak kött". På Vegovision diskuterades halverad köttkonsumtion till år 2030.

– Få förnekar att vi behöver minska köttkonsumtionen och jag tror att vi har tagit nästa steg mot att politiskt acceptera och tackla den utmaningen. Man kan också se att frågan växer på att konsumtionen av rött kött har minskat i år. Däremot äts mer kyckling. Det tror jag blir nästa utmaning, säger Moa Richert Hagert.

Kyckling är betydligt mer klimatvänligt än rött kött. Nötkött har mer än tio gånger så stora utsläpp av växthusgaser.

– Det finns en föreställning om att det räcker att välja bort det röda köttet, men det allra bästa för klimatet är ju att äta vegetabiliskt. När det gäller kyckling finns dessutom jättestora djurskyddsproblem. Det rör sig om väldigt många individer, säger Moa Richter Hagert.

I dag väljer många vego för hälsa eller klimat snarare än djurrätt. Tror du att Djurens rätt som arrangör riskerar att skrämma bort den riktigt breda publiken?

– Jag tror inte det. Vi brukar vara ganska öppna med att djur inte ska utnyttjas i livsmedelsindustrin, men vägen dit tror vi är små positiva steg åt samma håll. Vi välkomnar verkligen alla, även köttätare.

Besökarna på mässan uppvisade stor bredd, SFT:s utsände på plats noterade alla åldrar och stilar.

– Allt från inbitna veganer till folk som bara är lite nyfikna, det var väldigt positivt, säger Moa Richter Hagert. Idag är det kanske inte fler som är veganer, men många väljer vego några dagar i veckan. Bilden av vego har förändrats.

Även utställarna uppvisade stor bredd, från småskaliga egenföretagare till jättar som Body Shop, Ica och Hälsans kök. Det vegetariska matmagasinet Vegourmet som har funnits i tre år var en av utställarna. Här lanserades nyheten att tidningen ska satsa mer digitalt och bantas från och med nästa år – men bara när det gäller antalet utgivningstillfällen.

– Det blir fyra nummer per år istället för sju som nu. Tidningen blir mindre trendbunden, mer kopplad till säsong och 40 procent tjockare, nästan som en receptbok, berättar Joel Persson, dryckesansvarig på tidningen.

För att klara relanseringen har bolaget nu utlyst en nyemission genom crowdfunding-plattformen Funded by me.

Mässan Vegovision arrangerades första gången i Umeå 2008. Nästa år ska mässan arrangeras i Eriksbergshallen i Göteborg den 7 april och på Universum i Umeå den 5 maj. Stockholm får "förhoppningsvis" se mässan igen nästa höst, enligt Djurens rätt.

Fakta: 

Moa Richter Hagerts vegotips i Stockholm

• Geronimos – mexikanskt ställe i Gamla stan som serverar både kött och vego men har en hel vegansk meny. Testa "Asada Fries".

• The Plant – helvego, helt organiskt. Har ett ställe i Ringen, Skanstull och har just öppnat vid Telefonplan.

• Holy Cow – Söder och i Vasastan. God indisk veganmat är alltid lätt att hitta men hit går jag för den veganska lassin och naanbrödet.

• Taku Taku – vegansk "slow cooked fast food" – finns i Sickla, på Söder och Östermalm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fredsaktivisten som började befria djur

Intervju

Proffsaktivisten Martin Smedjeback har just lämnat fängelset. Nu är han aktuell i filmen Tomma burar. "Djurrätt har framtiden för sig. Det finns en inneboende moralisk kraft i det", säger han.

Könssegregation på skola i Bagarmossen

Könsuppdelade lektioner i hemkunskap, idrott och biologi. Skolinspektionen kritisk mot friskolan Al-Zahraa i Bagarmossen. "Vi pratar om hur viktigt det är att integrera och så tillåter vi sådana här skolor", säger tidigare biträdande rektor Anna Ragnar till Stockholms Fria Tidning.

© 2024 Stockholms Fria