• Simon Nazer/Unicef/TT | Arton månader gamla Kim Hyang Jong var kraftigt undernärd när hon kom till sjukhuset i Jongju i Nordkorea. Här är hon med sin mamma Hyun Un Jong.

FN: Nordkoreas barn mår lite bättre

Nordkorea (TT)

När 18 månader gamla Kim Hyang Jong kom in till sjukhuset i den nordkoreanska staden Jongju var hon kraftigt undernärd. Hon hade drabbats av diarré, slutat äta och var så svag att hon inte längre kunde gå. Men efter nästan en månads vård har hon lagt på sig 800 gram – och hennes mamma har fått råd om hur hon ska undvika att hennes barn blir sjukt i framtiden, bland annat genom att se till att ge dottern rent drickvatten.

"Förra året behandlade vi omkring 50 undernärda barn varje månad. I år minskar antalet, vi har gjort framsteg" säger barnläkaren Ri Song Hwan till FN:s barnfond Unicef.

Brist på mat

Nordkorea har i flera årtionden lidit av kronisk brist på mat och höga nivåer av undernäring hos både mammor och deras barn. Ett av fem barn är så undernärt att det har hämmats i tillväxten. Men nya siffror från den nordkoreanska regeringens centrala statistikbyrå visar också att den genomsnittliga siffran för kronisk undernäring har sjunkit från 28 procent 2012 till 19 procent 2017, enligt Unicef som publicerar statistiken och som har hjälpt till med undersökningen som genomfördes bland 8 500 nordkoreanska hushåll förra året.

Undersökningen pekar också på att det råder stora skillnader i barns möjligheter att få i sig tillräckligt med näring beroende på var i Nordkorea de bor. I huvudstaden Pyongyang är tio procent av barnen så pass undernärda att de har hämmats i tillväxten medan siffran för Ryanggangprovinsen ligger på 32 procent.

"Förbättrar hälsan"

Unicef säger sig dock behöva mer tid för att studera regeringens siffror för att bättre förstå situationen i olika delar av Nordkorea.

"Vår tidiga läsning av datan tyder på att humanitära ansträngningar fungerar och avsevärt bidrar till att förbättra barns hälsa över hela landet" skriver Karin Hulshof som är Unicefs chef för Östasien och Stillahavsområdet.

Sofia Eriksson/TT

Fakta: 

Nordkorea – ett slutet land

TT

Nordkorea är världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-Un. Samhället är militariserat och de 25 miljoner invånarna är strängt övervakade.

Sedan 1990-talet har ekonomin varit i kris och svält har drabbat befolkningen. 1995 och 1996 förvärrades situationen av översvämningar och 1997 drabbades landet av svår torka. Motvilligt erkände Nordkorea "tillfälliga matproblem" och tvingades acceptera livsmedelshjälp från omvärlden. En del källor uppskattar att minst en miljon människor svalt ihjäl på tre år. Enligt andra beräkningar var det snarare två miljoner — var tionde invånare i landet.

Samtidigt ligger Nordkorea i bitter konflikt med USA och Sydkorea. Efter 1950-talets Koreakrig råder formellt fortfarande bara ett vapenstillestånd, något fredsavtal har aldrig skrivits under. Nordkorea lägger enorma summor på militären och provsprängde, trots omvärldens protester, sitt första kärnvapen 2006. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, något som inte har efterföljts.

Källa: Landguiden

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Stockholms Fria