Kristian Borg

Fördjupning


Kristian Borg
  • Narek Arutiunjan blev slagen av fyra väktare från företaget Prevaka, som bevakar Stockholms central. Trots ett hundratal vittnen är det han som är mis
Fria.Nu

'Väktarna slog mig blodig'

För tre veckor sedan blev 25-årige Narek Arutiunjan misshandlad av ordningsvakter mitt på Stockholms central. Hundratals personer såg på. Händelsen sätter ny fart på den flera år gamla debatten om väktarvåld.

Narek Arutiunjan är född och uppvuxen i Armenien, ett land där korruption och polisvåld är vardag. Han flydde till Sverige som 17-åring och har sett kriget på nära håll.

För tre veckor sedan, natten till den 29 februari, mötte han det meningslösa våldet igen. Den här gången i Sverige.

Han blev sparkad, slagen och påhoppad av fyra väktare från företaget Prevaka, som har hand om bevakningen av Stockholms central. Han misshandlades först utanför restaurang Orientexpressen, sedan i en cell. Mitt framför ögonen på sin fru och sina vänner.

- Det var min mammas födelsedag, vi hade varit på Cullbergbaletten. Vi satt på ett kafé intill restaurangen och skrattade och hade roligt.

På väg ut från kaféet såg han en man som låg på golvet och blödde från huvudet.

- Jag tog fram min kamera och gick fram. Mannens vänner sa att han hade blivit utslängd från krogen. Jag frågade hur han mådde, sa att jag är frilansreporter och jobbar för en webbtidning om mänskliga rättigheter. Mannen sa: 'Det är lugnt, jag skiter i vad du gör.'

Narek är en erfaren filmfotograf och vet hur man hanterar svåra situationer. Han började fotografera. Men det passade inte väktarna:

- De flög på mig från alla håll och började slå och sparka. Det höll på i en kvart men det kändes som en minut, allt gick så fort, säger han.

En väktare slog kameran ur händerna på Narek och sa att det råder kameraförbud på Centralen. Den flög iväg och försvann, någon stal den.

- Jag sa till dem hela tiden: 'Det är lugnt, jag följer med frivilligt.' Men de fortsatte slå och försökte sätta på mig handbojor. Men jag gjorde inget motstånd, även om jag hade kunnat.

Narek Arutiunjan berättar om kriget och om orsakerna till att han flydde. Det rådde korruption i hela landet. Mord och tortyr var vanligt.

- Det som hände mig kan hända med vem som helst. Jag är rädd att fascismen håller på att breda ut sig i Europa. Dagens verklighet påminner om 1930-talet, men utan führer. Högerextremismen byggs in i strukturerna, säger han.

Efter händelserna utanför Orientexpressen togs Narek till en cell. Misshandeln fortsatte. I minst 40 minuter.

- Det var tortyr hela vägen. När de stängde dörren till cellen kunde vad som helst ha hänt, de kunde ha dödat mig. När polisen kom frågade de hur jag mådde. Så här, sa jag, och spottade blod på golvet.

Narek fördes till Norrmalmspolisen där han förhördes och låstes in under ett par timmar. Han släpptes vid femtiden på morgonen söndagen den 29 februari och tog pendeltåget hem till Sollentuna.

I dag är han trött och besviken. Besviken på att ingen reagerade. Besviken på en kvinna som ropade: 'På honom! Han har säkert gjort något!'

- Jag är trött på Sverige, på all skit man får ta. Strukturell rasism är dagens verklighet. Extremisterna kommer in som tjänstemän i vaktbolag och socialtjänst och missbrukar sin makt. Det finns ingen kontroll, de tar in vem som helst.

Nu ska Narek gå i terapi för att bearbeta händelserna. Han har anmält väktarna för misshandel, stöld och förolämpning. Narek har å sin sida motanmälts för våld mot tjänsteman. Ärendet ligger hos Norrmalmspolisen, där förundersökning pågår.

- Jag tolererar inte orättvisor. Jag tänker gå vidare med det här tills jag får rätt, till Europadomstolen om det krävs.

- Jag har blivit kränkt och förnedrad. Det här trodde jag inte om Sverige.

Narek Arutiunjan har kontaktat advokat Johan Ödlund från advokatfirman Falk, Sjöberg & Partners. Johan Ödlund har än så länge bara läst polisanmälan från båda parter. Men det är troligt att han blir Nareks företrädare.

- Om det är som min klient säger är det ju fruktansvärt. Men det finns ju alltid två sidor av myntet, säger han.

Johan Ödlund tror att väktarna kommer att lämna samstämmiga uppgifter, som talar mot Narek. Han hoppas därför på vittnesuppgifter.

- Vad jag förstår har han fått lite för mycket skador för att de ska ha uppkommit vid ett gripande enligt lugnare former.

Nu inväntar Johan Ödlund bilder och rättsintyg från Karolinska.

I nuläget ser polisen Narek som misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Förundersökningsledare i ärendet är Markus Gustavsson på Norrmalmspolisen.

Han säger att ärendet 'i princip är klart'. Det betyder att han inom en överskådlig framtid ska lämna det till åklagare.

- Men det är inget vi prioriterar, direkt.

Varför då?

- Vet du hur många fall av våldsamt motstånd vi får in varje dag? Det är många. Dessutom har regeringen sagt att vi ska prioritera familjerelaterade brott.

I sin berättelse hänvisar Narek till filmkamerorna på Stockholms central och till 'ett hundratal vittnen'. Har polisen tagit hänsyn till det?

- Jag känner inte till några vittnen, förutom de han själv har framfört. Någon kamerainspelning vet jag ingenting om, säger Markus Gustavsson. Dessutom är det försent, den raderas efter 24 timmar.

Varför tog inte polisen in den då?

- Det har jag ingen aning om. Det var inte jag som förhörde honom.

Markus Gustavsson har aldrig träffat Narek Arutiunjan utan fått ärendet tilldelat sig. Varför vet han inte.

Han vet inte om det är vanligt att väktare drar till med 'våld mot tjänsteman' för att rädda sig själva.

- Jag är helt neutral. Det finns bra och dåligt folk överallt, och det händer grejer dagligen som inte borde ha hänt.

Tomas Lundin, vd för Prevaka, känner inte till det aktuella fallet.

- Våra vakter anmäls från och till. Det händer hela tiden.

Kristian Borg

Narek Arutiunjan har skickat mejl till över hundra medier i Sverige för att berätta sin historia. Ingen utom SFT har svarat.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kåken där alla fick lira

Det har gått 20 år sedan Rocksverige blev en institution fattigare. Den 20 augusti 1988 brann Ultrahuset i Haninge ner till grunden och revs. Men kampen för fristäder lever ännu.

Fria.Nu

Europa i nyliberalt nät

Den svenska högerns tankesmedjor har förgreningar till både amerikanska och europeiska organisationer av samma snitt. I en tidigare artikel har Fria Tidningar kartlagt den svenska högerns opinionsinstitut. Nu visar vi hur de marknadsliberala europeiska tankesmedjorna samverkar och vilka de gemensamma målen är.

Fria.Nu

Civilisationen - en tickande bomb?

Nya larmrapporter om jordens hälsotillstånd kommer regelbundet. Samtidigt når den rika världens konsumtion rekordnivåer varje år. Det är inte utan att det märks. Forskningen säger att vi har en samlad global konsumtion och produktion som överstiger jordens ekologiska kapacitet med 25 procent. Är civilisationen en tickande bomb? Ja, svarar den gröna anarkins förespråkare.

Fria.Nu

50 000 vill rösta

Trycket på regeringen ökar. 50 000 personer har hittills skrivit under kravet på att anordna en folkomröstning om EUs nya grundlag och nya namnlistor strömmar in varje dag.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria