• Kafé Anna vid Fridhemsplan har sojamjölk och vegansk mat. Det har de börjat servera efter att besökare har efterfrågat det.
Stockholms Fria

Stockholms veganer saknar bakverk

Kafé Anna vid Fridhemsplan är ett av kaféerna i Stockholms innerstad som har sojamjölk och något veganskt att äta. Linda Dahlin, som jobbar på kaféet, tycker att veganer verkar vara medvetna människor. Elias Bröms från Stockholms veganer tycker att fler kaféer borde ha veganska bakverk.

- Vi har haft hummus här sen jag började i alla fall. Det började med att någon frågade efter det och då bestämde vi oss för att köpa in det.

Linda Dahlin har jobbat på Kafé Anna på Kungsholmen sen i augusti. Hon berättar att kaféet mest har stamkunder och bland dem finns både allergiker och veganer.

- Det var väl inte uttänkt att det ska vara just veganskt, utan det är mer så att folk har frågat efter det och då har vi fixat det.

Linda Dahlin säger att de vill vara måna om sina kunder och att de ska få vad de vill ha. Det ligger en mataffär mitt emot kaféet, så det är inga problem att fixa till alternativ, berättar hon.

- Jag får en känsla av att de som frågar efter veganskt är ganska medvetna människor. De har ofta tagit både politisk och moralisk ställning till frågor om djurrätt och andra orättvisor, säger Linda Dahlin.

Kaféet på Drottningholmsvägen vid Fridhemsplan bjuder på varm och skön lunchstämning utan stress. Väggarna är målade i rött och längs med en av dem ligger färgglada kuddar som besökarna får sitta på. På menyn finns bland mycket annat kycklingrätter, pannkakor och couscous. Det finns alltid sojamjölk som alternativ till vanlig mjölk. Brödet bakas alltid utan mjölk, smör och ägg. På menyn finns det hummus med couscous, som serveras med sallad, tomater och gurka. Till det får man en vegansk dressing gjord av dijonsenap, vitvinsvinäger och olivolja.

Elias Bröms på Stockholms veganer tycker att det är positivt att många kaféer har sojamjölk till kaffet.

- Det är ett framsteg, men jag tycker det alltför ofta saknas veganska bakverk. Det skulle ju inte alls vara så svårt. I stället för ägg kan man ju använda sojagrädde och sojamjöl.

Stockholms veganer har funnits sedan 2001 och de vill uppmuntra till veganism i Stockholm. De anordnar olika sociala aktiviteter och hittills har det främst rört sig om restauranger som har veganskt på menyn.

- Nu planerar vi att börja besöka kaféer också, med början den andra tisdagen i april.

Genom att besöka kaféer och restauranger vill de stödja de ställen som satsar på veganska rätter och skapa nya kontakter mellan erfarna och blivande veganer i Stockholm.

Sanna Laukkanen

Stockholms Veganer hittar man på: www.befria.nu/stockholmsveganer

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kaféägare med ekologiskt på menyn

På Café Skänken i Gamla Stan serveras både kravmärkta och rättvisemärkta varor. Gunilla Brandt äger kaféet och känner inte till någon annan kaféägare som köper in rättvisemärkt.

Efterfrågan på rättvisemärkta varor ökar internationellt men i Sverige är efterfrågan låg.

Genmodifierade djur kan uteslutas från djurskyddslag

Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser inte att genmodifierade djur fullt ut ska omfattas

av djurskyddslagen. Miljöpartiet står ensamt bakom förslaget att även genmodifierade djur ska omfattas av lagen.

Vid Miljö- och hälsoskyddsnämndens möte i onsdags fördes det inte ens en debatt i frågan.

© 2025 Stockholms Fria