Fördjupning


Elisabeth Richter
  • Frikyrkorna erbjuder frälsning, framgång och himmelriket till dem som går med i församlingen.
Fria.Nu

Synd, frälsning och helande bön

Efter det uppmärksammade mordet i Knutby står frikyrkan åter i fokus. En okänd värld där mirakeltro råder och där Jesus alltid är närvarande. Stockholms Fria Tidning har besökt en karismatisk gudstjänst och pratat religion med en företrädare för den nya generationen pingstvänner.

Bara du kan övervinna dödsportarna!

Pastor Mattias Lekardal predikar så att det dånar i mikrofonen. Hans ögon lyser när han talar om life coaching och om att leva i passion med Gud. Pingstförsamlingen Stockholm Karisma Center firar gudstjänst, eller Celebration som man kallar det. En ung tjej släpper in mig genom en dörr på Vasabron, tar min hand och säger välkommen. Karisma Center hyr gamla Klara postterminal, men har döpt om den till Dreamcenter. Församlingsrummet är en avlång gammal kontorslokal med tillhörande lysrör där man byggt en scen och ställt ut rader av stolar. Härinne väntar ungefär 150 personer på att söndagens andra Celebration ska börja.

Gudstjänst firas klockan elva, klockan två och klockan fem, för att alla som vill komma ska få plats. På en stor videoskärm bredvid scenen står det att jag inte får fota eller filma gudstjänsten utan tillstånd. Filmar gör däremot någon från församlingen. Senare erbjuds vi att köpa med oss videoband och lovsångsskivor ifrån Karismas mediashop.

- Kan vi få kyrkan att svänga! ropar rena Carolarösten framför bandet och studsar upp och ner på scenen.

Publiken klappar händerna. Lovsångsvolymen är hög. Händer lyfts, ögon sluts och ansikten vänds mot taket. Många ler saligt.

- Jesus jag älskar dig! wailar en av de tre unga sångerskorna och ler i kapp med glitterkorset hon bär om halsen.

Hon har onekligen en gudomlig pipa och bandet svänger för en gospelsvag. Jag kommer på mig själv med attt klappa i händerna och ha gåshud på armarna. Men en pojke i sjuårsåldern står tyst i mittgången och tittar allvarligt framför sig.

Efter några smittande lovsånger kommer en ung man med blond hårman upp på scenen. Det är församlingens ungdomspastor Andreas Nilesen. Musiken dämpas något och mannen börjar spotta ur sig text som en kulspruta. Han låter som en sportkommentator.

På en minut har ungdomspastorn låtit döpa två nya medlemmar i en liten bassäng brevid scenen. Alla applåderar och tar sen upp refrängen igen med full kraft. Det går fort. Det hinner aldrig bli tråkigt.

Andreas Nielsen säger att söndag är hans favoritdag och visar en hemmagjord video där församlingens ledare gör situps inför

Vasaloppet. De vill bli sponsrade för varje mil de åker och pengarna ska gå till utsatta ungdomar i förorten. Församlingen skrattar åt filmen och stämningen är uppsluppen och familjär.

Efter den lättsamma inledningen är det dags för dagens predikan. Pastor Mattias Lekardal kommer upp på scenen. Han har brun kostym och talar engagerat, mycket fort och starkt i mikrofonen. Han tycker att det är viktigt att kristna inte bara umgås med likasinnade, utan sprider sitt budskap.

- Du ska leva det kristna livet i samhället. Ett attraktivt liv, så smittat av Gud att du ger det vidare, säger han.

Pastor Mattias Lekardal menar att hans församlingsmedlemmar ser gladare ut än andra och de uppmanas att få folk att tycka om och lita på dem

- Bjud in dem till Celebration, för vi vet att det är det säkraste sättet att få människor döpta, säger han.

Av Mattias Lekardal uppmanas vi också att ge av tid, liv, pengar och bön för att nå framgång.

- Gud älskar såna som ger och ger och ger. Lev som Jesus. Då flyttar helig ande in och blåser ut dina synder.

En annan del av predikan handlar om vikten av tacksamhet.

- Säg tack inte fuck, rimmar pastorn oförskräckt. Lev i nuet så får du genombrottet du söker.

Ett så kallat genombrott i Gudsrelationen kan se ut på olika sätt. I pingströrelsen betonar man tron på nådegåvor som profetiska syner och helande genom bön. Det sägs i Karisma Centers församling att Mattias Lekardal är en person som Gud valt att verka genom, att pastorn vet saker om andra och att han kan hela människor. Under dagens predikan säger han att han ser ett kontonummer framför sig och rabblar sen några siffror.

- Du som sitter här inne och har det numret. Du kommer att få pengar, siar han.

Pastorn påstår också att det skett under i församlingen.

- Jag har hört att människor har blivit helade ifrån cancer här.

En kvinna i rullstol har satt sig långt fram. Mattias Lekardal är förutom pingstpräst också lärare på Stockholm Karisma Centers skola Leadership Academy. Han sitter dessutom i företaget Obadja ABs styrelse. Syftet med företaget är kristen mission. Obadja AB skänker pengar till både Stockholm Karisma Center och Livets Ord. En annan koppling mellan de två församlingarna är kändispredikanten Runar Sögaard som tidigare var medlem i Livets Ord, men som i dag tillhör Stockholm Karisma Center.

Karisma Center behöver också församlings-medlemmarnas pengar för att driva sin verksamhet och betala hyran till de stora lokalerna. På varje stol i församlingsrummet ligger lappar där det står:

'Bli en Dreampartner. Frigör regelbundet de resurser som behövs för att hålla Stockholm Dreamcenters verksamhet igång'.

Man kan välja att bli en Dreampartner på tre olika nivåer: medlem, VIP eller Guld, beroende på hur mycket man betalar. I april 2003 uppmanades församlingsmedlemmarna att ta ett personligt lån på 25 000 kronor, utan att förvänta sig något tillbaka. Pengarna skulle stötta den krisdrabbade sociala verksamhet som Stockholm Karisma Center driver. Efter protester från media och församlingsmedlemmar tog man tillbaka uppmaningen.

I slutet av gudstjänsten är det dags att ge kollekt i vita plasthinkar.

- Ge vad du kan, säger Mattias Lekardal. Det är inte summan som räknas. Har ni inte pengar med er kan ni betala via inbetalningskort.

Till sist uppmanas vi att blunda och böja våra huvuden. Vi som är nya och inte har varit framme och tagit emot Jesus än uppmanas att räcka upp våra händer inför ungdomspastorn Andreas Nielsen. Vi ska visa att vi tar emot Gud nu. Jag tjuvkikar, men inget händer.

- Jag väntar en stund till, säger ungdomspastorn. Jag kan vänta i tio minuter, ni får ursäkta ni andra, men jag vet att Jesus skulle ha väntat.

Han säger lite besviket att Gud längtar efter att vi ofrälsta ska ha en relation med honom. Jag känner mig pressad, men till sist läser ungdomspastorn välsignelsen i stället. Efteråt kommer människor fram för att få förbön och handpåläggning av Mattias Lekardal. En flicka gråter. Jag lämnar Stockholm Dreamcenter med lovsång och pastor Lekardals röst ringande i öronen.

- Jesus älskar dig så fruktansvärt mycket. Skärp dig!

I vit tröja under en randig kavaj och med sitt blanka svarta kors om halsen ser Peter Thorstensson smått uppklädd ut. Han ger ett lugnt och eftertänksamt intryck när vi träffas mellan två av söndagens Celebrations för att tala om tron på mirakel och kristna levnadsregler. Hur var det nu med kamelen och nålsögat? Kan man vara både rik och djupt kristen?

- Man kan vara hur rik som helst och ändå komma till himlen. Bara inte pengarna blir viktigare än Gud, säger Peter.

Peter tror att det är Guds förtjänst att vi blir rika, eftersom Gud ger oss olika gåvor. Exempel på gåvor från Gud är begåvning för företagande eller idrottande. Peter tror att han själv har en ledargåva och tillägger hoppfullt att han kanske har lite profetisk och helande gåva också, men inte lika utvecklad som Mattias Lekardals. I somras när Peter var på en kristen ungdomskonferens träffade han en kvinna som hade en profetisk gåva.

- Hon sa till mig att jag hade en ledarskaps-gåva och att jag skulle läsa böcker. Och det stämmer ju med det jag gör nu!

Peter är 25 år och går sin andra termin på Stockholm Karisma Centers bibelskola, Lärjungaskolan. Han volontärarbetar också som nattvandrare i församlingens ungdomsorganisation Oneighty. Uppvuxen i en pingstförsamling i Småland har han alltid varit kristen, men upplevde inte något särskilt förrän han blev 19 år. Han hade då börjat bryta mot kyrkans regler och drack sig ofta full på helgerna. Han levde ett dubbelliv gentemot sina föräldrar och plågades av dåligt samvete. En morgon vaknade han bakfull, hade blåskatarr och kissade blod. I rädslan för att behöva avge ett urinprov på sjukhus, och att föräldrarna då skulle upptäcka promillehalten i urinen, bad han Gud att hela honom mot att han skulle sluta dricka. Sen hände det otroliga. Smärtan försvann redan efter några timmar, enligt Peter.

- Innan dess var jag kristen för att jag ville komma till himlen, nu vill jag berätta för andra om vad jag upplevt.

Livet som frälst innebär att man försöker följa vissa regler, men alkohol är inte totalförbjudet för en pingstvän. Man får ta en enstaka öl ibland. Fast Peter känner sig som ett bättre föredöme för unga om han inte dricker alls. Något som han däremot ska undvika helt är sex före äktenskapet. Ett ungt kärlekspar får gå en bit på väg, men själva samlaget anses vara en helig handling då två människor blir till en. Däremot kan inte

homosexuella samlag vara heliga, enligt Peter.

- Jag har inget emot människan som är homosexuell, Gud älskar alla, säger han. Men handlingen är synd. Skulle jag träffa en homosexuell som sökt sig till kyrkan skulle jag försöka få den personen att fråga sig: mår jag bra av det här beteendet?

Även onani anses syndigt eftersom det för med sig orena tankar om andra. Abort är en annan laddad fråga. Det är likställt med mord enligt Peter. Fast han erkänner också att det skulle kännas okänsligt att råda en kvinna som blivit gravid genom våldtäkt att behålla barnet.

Peter säger sig vara för jämställdhet, men är trött på feminister som han tycker blivit manshatare.

- Kvinnor och män är lika mycket värda, men de har olika roller. Man kan säga att mannen har det yttersta ansvaret i familjen, som en chef för ett företag, men det betyder inte att han bestämmer, enligt Peter.

Bibelordet att kvinnan ska tiga i församlingen, ska man inte ta så hårt på förklarar han.

- På den tiden var kvinnorna outbildade och gapiga. De skrek och störde i kyrkan.

Att bön kan hela människor från sjukdomar har Peter själv upplevt. Varför blir vi sjuka undrar jag. Han sitter tyst en stund.

- Det finns olika svar. Vi tror att det finns en ond makt. Djävulen. Han är allt som är sjukt.

Peter berättar att han har mött människor som 'har med djävulen att göra'. En gång träffade han en kvinna, när han knackade dörr, som han upplevde hade svarta ögon och en kraft som slungade ondska emot honom. Han blev så skräckslagen att han sprang därifrån. Han ser ut att skämmas lite och tillägger:

- I dag hade jag försökt prata med henne. När man talar om Jesus med folk som är besatta så blir de arga. Då vet man att man har träffat rätt.

Efter döden kommer alla de som inte tror på Jesus till helvetet, tror Peter.

- Det är det värsta stället du kan tänka dig, total ångest.

Jag undrar vad som händer med dem som kanske aldrig hört talas om Jesus.

- Har man aldrig någonsin hört talas om Jesus tror jag inte man kommer till helvetet. Barn som dör kommer i alla fall till himlen, enligt Peter.

Själv kan han längta dit. Han tror inte att man spelar harpa, utan att det är ungefär som på jorden fast hundra gånger bättre. Kan evigheten vara långtråkig, undrar jag.

- Man får nog uppgifter av Gud. Han är ju inte dum liksom, säger Peter.

Den yttersta dagen är tidpunkten då världen enligt Bibeln ska gå under och Jesus ska komma tillbaka och hämta dem som tror på honom. Undergången kommer att ske snart tror Peter.

- Allt tyder på det. Det förvånar mig inte om det sker under min generations livstid.

I Uppenbarelseboken står det att domens dag kommer först då Guds utvalda folk judarna är återsamlade i Israel. Därför bekostar vissa kristna organisationer återinflyttning av judar till Israel från andra länder. I Sverige driver Livets Ord projektet Jabotinsky som hjälper ryska judar att återinvandra. Peter har inte hört talas om detta, men säger att han är positiv till det som påskyndar Guds rike.

I framtiden vill Peter arbeta som ledare med att missionera, kanske utomlands.

- Gud har förvandlat mig, säger han. Innan var jag jätteblyg och hade inget att leva för, utom fotboll. Nu är Gud allt för mig, det viktigaste i mitt liv.

Peter ler liksom förälskat och hans ögon strålar, som om han just träffat sitt livs kärlek.

Elisabeth Richter

Karisma Center:

* Stockholm Karisma Center är en relativt ny pingstförsamling i Stockholm. Grundarna Thomas Ardenfors och Sven Almkvist är andliga ledare, men sitter också i församlingens styrelse. Båda är pingstpastorer sen tidigare, men har också arbetat i reklam respektive finansbranschen. Stockholm Karisma Center grundades 1996 och antalet medlemmar har vuxit mycket snabbt.

* I dag är man ungefär 800 personer. Församlingen driver verksamheter för barn, ungdomar och hemlösa. Det mesta av arbetet sker i det så kallade Dreamcentret vid Vasabron. Förebilden för Dreamcentret är den amerikanska församlingen First Assembly of God i Los Angeles. Man driver också en bibelskola med cirka 200 platser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Deprimerade pappor berättar inte för någon”

Att nyförlösta mammor drabbas av depressioner är ganska vanligt, men att också många nyblivna pappor mår dåligt är inte lika känt. Fria samtalar med forskaren Elia Psouni om papporna som faller mellan stolarna hos vården.

Fria.Nu

”Bilden att medierna mörkar stämmer inte”

Att medierna mörkar negativa effekter av invandring hörs ofta i den offentliga debatten. Fria samtalar med journalistikprofessorn Jesper Strömbäck som har undersökt saken och i en ny rapport kommit fram till att så inte är fallet.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria