Stoppa normaliseringen -rädda Christiania | Stockholms Fria
Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria.Nu

Stoppa normaliseringen -rädda Christiania

För 32 år sedan fick Köpenhamn en unik fristad. En fristad där folk som ville något annat än det gängse skapade gemensamma bostäder, verksamheter och kulturellt utbud. Cristiania har under dessa decennier varit ett undantag i det annars så välkammade Norden. Men nu är den danska regeringen med hjälp av Dansk Folke-parti på väg att stänga denna oas. Idéerna bakom Christiania påstås vara föråldrade. Så nu ska det tjänas pengar på att stycka upp området i individuella tomter som mäklare sedan kan sälja till högst-bjudande.

Christiania är ett vackert område som är perfekt att inta för byggnadsentreprenörer. I framtiden ska Christiana likna resten av Köpenhamn. Det betyder att 800 människor blir tvångsförflyttade från sina bostäder. Och att Danmark och Norden mister sin största symbol för tolerans och frihet. Ännu en kamp mot den rådande likriktningen går därmed förlorad. Christiania är ett unikt exempel på att saker kan göras annorlunda. Samtidigt är det ett andningshål för köpenhamnare och tusentals människor från hela världen, inte minst för besökande svenskar. Innan årskiftet ska alla christianiter ha anmält sin individuella besittningsrätt gentemot staten. Gör de inte det så mister de rätt till sin egen bostad. Försvarsministern kommer dessutom ha rätt att avslå fortsatt brukarrätt. Realiseras denna del kommer det bryta mot Christianias självförvaltning. Enligt den tilldelas brukarrätt till bostäderna på ett stormöte öppet för alla christianiter.

Under 2005 ska sedan byggnader rivas ner och nya 'normala' byggnader, som är utformade enligt danska lagar och normer, uppföras. 2006 ska till sist den privata egendomsrätten och den 'normala' bostadsmarknaden ha sitt intåg på Christiania. Staten fastställer ett belopp som christianiterna kan välja att köpa sina bostäder för eller flytta. Avgörande blir tjockleken på plånboken. De resterande bostäderna och de bostäder som christianiterna inte har möjlighet att köpa kommer därefter att bli sålda på marknadens villkor. Detta innebär förstås en social utrensning av de ekonomiskt sämst ställda.

Kampen om Christiania är inte i första hand en kamp för en viss livsstil, utan en kamp för att folk och grupper ska ges utrymme att skapa sina egna samhällen och livsstilar. Det är inte rimligt att alla människor tvingas in i majoritetens eller de härskandes normer. Ett modernt samhälle bör tillåta mångfald och personlig frihet. Och mångfald och frihet kräver tolerans. Tolerans mot att alla inte vill leva likadant.

Kampen för Christiania är också en kamp mot att den råa och kapitalistiska marknaden ska få ta över allt och kväva alla små andningshål. Det är en kamp för att allt inte ska kommersialiseras. En kamp för att även de utan feta plånböcker ska kunna forma sina liv. Det är helt enkelt en kamp för frihet och solidaritet och mot normalisering och kommersialisering.

Förra lördagen demonstrerade

15 000 personer i Köpenhamn mot stängningen av Christiania. En stängning som svenska politiker och andra makthavare under årtionden tryckt på för. Därför är det viktigt att visa att det i Sverige även finns ett stöd för frizoner som Christiania. Du kan göra det genom att skriva på namnlistan som fanns i förra numret av Stockholms Fria. Namnlista och mer information hittar du även på www.forsvarchristiania.dk

I stället för att stänga Christiania bör Norden och världen tillåta fler frizoner. Inte minst skulle Stockholm och dess medelklassgetto till innerstad behöva ett eller flera Christiania. Varför inte på Skeppsholmen?

ANNONS

© 2021 Stockholms Fria