Europas extremhöger möts i Portugal | Stockholms Fria
Fria.Nu

Europas extremhöger möts i Portugal

Den lilla men aktiva extremhögern i Portugal har bjudit in likasinnade organisationer från andra europeiska länder till en konferens. Trots sin obetydliga storlek har högerpartiet PNR skapat rubriker den senaste tiden på grund av en invandrarfientlig affisch i centrala Lissabon.

Konferensen kommer att hållas den 21 april på hemlig ort, enligt José Pinto Coelho, ledare för det främlingsfientliga partiet PNR. Samtidigt som de högerextrema arrangerar sitt möte hålls en stor konferens om mänskliga rättigheter i Lissabon. Den konferensen arrangeras av Paris-baserade Federation of Human Rights Leagues, FIDH. Valet av datum för det invandrarfientliga mötet ses som en öppen provokation. I förra veckan satte PNR upp en stor affisch på Marqués de Pombal-torget i Lissabon med texten ”Ingen mer invandring; Nationalism är lösningen; Portugal för portugiserna” mot bakgrund av en bild på ett flygplan på väg upp i luften bredvid orden ”Lycklig resa” och ett foto av partiledaren Pinto Coelho. Affischen har skapat debatt och ilska och kommenterades i förra veckan på praktiskt taget alla ledarsidor.

Den populäre komikern Ricardo de Araujo Pereira har kommenterat den genom att sätta upp en egen affisch bredvid PNR:s. Montaget liknar de högerextremas men komikerns flygplan är på väg att landa och har texten ”Välkomna”. Bredvid planet finns en bild på Araujo Pereira och tre andra komiker samt texten ”Mer invandring. Det bästa sättet att irritera utlänningar är att tvinga dem att bo i Portugal”.

Enligt portugisiska medier bevakar landets säkerhetstjänst noga förberedelserna för de högerextremas möte. I säkerhetstjänstens rapport från förra året bedöms de högerextrema gruppernas samröre med partier och nynazister från kontinenten samt risken för sammandrabbningar mellan extremhögern och extremvänstern som potentiella risker mot den nationella säkerheten. I ett uttalande som Pinto Coelho gjort till Journal de Noticias säger han att mötet kommer att dediceras till ”nationell aktivism”. Hans parti PNR har kontakt med bland andra Jean-Marie Le Pens Front National i Frankrike och Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, i Tyskland, hävdar partiledaren. Han uppger att deltagare anmält sig även från Belgien, Italien, Spanien, Storbritannien och Schweiz.

José Mussuaili, en populär portugisisk tevepersonlighet och journalist vars far är från Moçambique, är oroad över mötet.

– Jag känner mig ledsen för att detta land – det mest ”afrikanska” i Europa – går igenom den här fasen, men jag är övertygad om att den kommer att bi kortvarig, säger han.

Dagstidningen Diario de Noticias beklagade i sin ledare i fredags att det sker nationalistiska protester som dessa i ett land som Portugal – som själv har en historia av emigration. Tusentals portugiser lever i bland annat Frankrike och Venezuela skriver tidningen. ”Man måste då bortse från vad Portugal är, inte låtsas om byn Murtosa som flyttade till New Jersey, invånarna på ön São Jorge som flyttade till Kalifornien, Funchals förorter som bosatt sig i Caracas, grannen som rest för att arbeta i Luxembourg eller mamman som arbetade som barnflicka i Paris, för att våga uppföra sig så skamligt mot invandrarna”, skriver tidningen.

Diario Económico använder sig i sin kommentar till affischen och konferensen av statistik för att avfärda PNR. Man påpekar att affischen attackerar 7,1 procent av den nationella rikedomen ”som är vad de utländska arbetarna är värda eftersom de genererar 14,5 miljarder US-dollar per år”.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Berlusconi bildar nytt parti med stöd av högerextrema

Högerextremismen

Silvio Berlusconi slår sig samman med före detta Mussolini-anhängaren Gianfranco Fini och siktar på egen majoritet i det italienska parlamentet. Samtidigt ser man ut att bli största enskilda parti i EU-parlamentets högergrupp PPE. Att stärka den nationella identiteten och familjens ställning är två av partiets huvudfrågor.

Fria Tidningen

USA:s nazister försöker rekrytera inom militären

Högerextremismen

Att ha tjänstgjort i det militära ger hög status inom USA:s nazistkretsar, och enligt en rapport från FBI försöker den tynande vit makt-miljön vitalisera sig genom att rekrytera personer med erfarenhet från armén. Uppgifter pekar på att militären – som behöver soldater att sätta in i Irak och Afghanistan – ser mellan fingrarna när högerextremister tar värvning.

Fria.Nu

Extremhögern på frammarsch i Centraleuropa

Högerextremismen

Samtidigt som den ekonomiska krisen närmar sig är extremhögern på frammarsch i Centraleuropa. Genom att vända sig mot romerna vinner man över nya anhängare.

Fria.Nu

Rikedom för ett fåtal

Korruption, brist på öppenhet, en svag demokrati och en fattig befolkning som ser landets ledare bli rikare och rikare - det är ett sätt att beskriva Angola i dag. Human Rights Watch visar i en ny rapport hur mycket pengar som egentligen försvunnit från statskassan på fem år.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria