Fria.Nu

Extremhögern på frammarsch i Centraleuropa

Samtidigt som den ekonomiska krisen närmar sig är extremhögern på frammarsch i Centraleuropa. Genom att vända sig mot romerna vinner man över nya anhängare.

Fördomar mot romer är vanligt förekommande i Centraleuropa, och extremhögern försöker nu vinna terräng genom att utnyttja detta, säger den ungerske antropologen Gergo Pulay.

En av dessa grupper än Ungerska gardet, en paramilitär organisation som bildades förra året och vars ungefär två tusen medlemmar utlovat att skydda landets traditioner och befolkning.

Nyligen bildades en liknande organisation i Tjeckien, som även de snabbt fått ihop närmare två tusen medlemmar.

Risken är nu stor för att en våldsspiral ska uppstå. De högerextrema grupperna anklagar den lokala polisen för att inte skydda medborgarna från "zigenarnas brott" och företrädare för romerna har meddelat att de kan tvingas skapa egna självförsvarsmiliser.

Ungerska gardet har genomfört flera provocerande demonstrationer genom områden som bebos av romer, aktioner som har sammanfallit med att nya attacker genomförts mot romer i olika delar av landet. Ungefär sex procent av Ungerns tio miljoner invånare utgörs av romer.

I november utsattes ett hem som beboddes av romer i staden Pecs för ett bombdåd. Två vuxna dödades och två barn skadades i attentatet. Polisen blev hårt kritiserad när man till en början uteslöt att attacken skulle kunna vara rasistiskt motiverad.

I den tjeckiska staden Litvinov har extremister vid flera tillfällen attackerat romer i området Janov. I mitten av november försökte anhängare till det högerextrema Arbetarpartiet invadera det område som bebos av romer, och omfattande kravaller utbröt.

Många förfärades över att ett så stort antal vuxna lokala invånare valde att ställa sig på extremisternas sida. Stödet från delar av lokalbefolkningen har lett till att de högerextrema utlovat nya aktioner i området.

Romerna i Tjeckien möter ofta fördomar från sina grannar, vilket förstärks av de öppet anti-romska budskap som många tjeckiska politiker ger uttryck för.

– Jag är helt förfärad av de senaste händelserna i Litvinov och i synnerhet av bristen på reaktion från den tjeckiska politiska eliten, sa Cyril Koky vid det statliga rådet för romska frågor efter kravallerna i november.

I hela regionen, men särskilt i Tjeckien, har få politiker reagerat starkt på de attacker som utförts mot romer. I stället finns det en tendens att beskriva romerna som en bidragsberoende grupp som fick ett allt för stort stöd under den forna kommunisteran.

Ungerska gardet förnekar att man deltagit i några attacker på romer, och inför julhelgen delade rörelsens medlemmar ut julklappar till romska barn för att bevisa att man inte är rasister.

De högerextrema rörelserna i regionen har börjat överge de nazistiska symbolerna och satsar i stället allt mer på ett mer lokalt förankrat symbolspråk – samtidigt som samarbetet med liknande rörelser i andra länder fördjupas.

Vänstern har på grund av det politiska arvet efter kommunismen haft svårt att samla upp globaliseringskritikerna. I stället har den nationalistiska högern vunnit terräng genom att anklaga eliten för att sälja ut de statliga egendomarna till multinationella företag.

Myndigheterna har meddelat att de noga övervakar de högerextrema grupperna, i synnerhet de paramilitära organisationerna, men aktivisterna har blivit skickliga på att anpassa sig.

I Ungern utsätts dessutom de som kritiserar eller granskar extremhögern ofta för trakasserier genom att deras personuppgifter, telefonnummer och adresser offentliggörs.

I Slovakien har ett högerextremt parti ingått i regeringskoalitionen sedan 2006, och sedan dess har de rasistiska brotten i landet snabbt ökat.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Berlusconi bildar nytt parti med stöd av högerextrema

Högerextremismen

Silvio Berlusconi slår sig samman med före detta Mussolini-anhängaren Gianfranco Fini och siktar på egen majoritet i det italienska parlamentet. Samtidigt ser man ut att bli största enskilda parti i EU-parlamentets högergrupp PPE. Att stärka den nationella identiteten och familjens ställning är två av partiets huvudfrågor.

Fria Tidningen

USA:s nazister försöker rekrytera inom militären

Högerextremismen

Att ha tjänstgjort i det militära ger hög status inom USA:s nazistkretsar, och enligt en rapport från FBI försöker den tynande vit makt-miljön vitalisera sig genom att rekrytera personer med erfarenhet från armén. Uppgifter pekar på att militären – som behöver soldater att sätta in i Irak och Afghanistan – ser mellan fingrarna när högerextremister tar värvning.

Fria.Nu

Aktivister ockuperar plats för planerad USA-radar i Tjeckien

Greenpeace-aktivister har i drygt en månad ockuperat den skogsmark där Tjeckiens regering ska låta USA installera ett radarsystem. Men trots att även de lokala politikerna och lokalbefolkningen är motståndare till basen tänker inte regeringen ge efter för protesterna.

Fria.Nu

Polska soldater sköt ner civila

Sex polska elit-soldater kan bli dömda till livstids fängelse. De är åtalade för att ha skjutit ihjäl flera civila afghaner. Människor är upprörda i Polen.

Fria.Nu

Polska Natosoldater anklagas för krigsbrott

Sex polska elitsoldater riskerar att dömas till livstidsstraff för att ha skjutit ihjäl flera försvarslösa civila afghaner. Händelsen har skakat om den polska allmänheten.

Fria.Nu

© 2022 Stockholms Fria