Polska Natosoldater anklagas för krigsbrott | Stockholms Fria
Fria.Nu

Polska Natosoldater anklagas för krigsbrott

Sex polska elitsoldater riskerar att dömas till livstidsstraff för att ha skjutit ihjäl flera försvarslösa civila afghaner. Händelsen har skakat om den polska allmänheten.

Landets myndigheter har dock valt att undanhålla information så långt det varit möjligt och istället överlåtit till pressen att försöka vaska fram sanningen om händelserna.
I augusti körde en polsk patrull på en mina i närheten av byn Nangar Khel vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Snart anlände polska förstärkningar till platsen, och dessa öppnade eld mot den närliggande byn. I samband med beskjutningen dödades åtta civila afghaner och ytterligare tre personer skadades svårt. Bland de dödade fanns en gravid kvinna och ett barn.

Händelsen har rört upp starka känslor i Polen, där allmänheten är mycket känslig för hur landets soldater sköter sina internationella uppdrag.
- Vi är mycket bekymrade över att ett möjligt krigsbrott har begåtts. Många polacker kan inte tro att våra soldater skulle kunna begå en sådan handling, säger Jacek Przybylski, biträdande utrikeschef vid den polska dagstidningen Rzeczpospolita.
Många polacker har dock krävt att förövarna ska bestraffas hårt, och begär att en officiell ursäkt ska ges till Afghanistan, samt att de drabbade familjerna ska få ordentlig ekonomisk kompensation.

Sex av de sju åtalade soldaterna riskerar att dömas till livstidsstraff om de fälls. Under utredningens gång riskerar dessutom fler soldater att bli åtalade.
En militär utredning, som bygger på hemlig bevisning, har slagit fast att soldaterna inte agerade i självförsvar och att de sköt mot de civila i syfte att döda. En militäråklagare har därför väckt åtal mot de sju soldaterna, som anklagas för brott mot internationella lagar.
Åklagaren menar att det inte finns några förmildrande omständigheter som kan förklara varför några av landets främsta elitsoldater inledde beskjutningen.
Det ska inte ha funnits några talibaner i området, även om soldaterna till en början hävdade att de först hade blivit beskjutna från byn. De åtalade soldaterna anklagas också för att ha försökt förhindra utredningen mot dem.

Den ansedda dagstidningen Gazeta Wyborcza hävdar att ett av bevisen mot soldaterna kan vara en videoinspelning från händelsen, som enligt tidningens källa visar att de polska soldaterna betedde sig förfärligt.
Det är fortfarande oklart vilken roll soldaternas överordnade spelade i samband med massakern, och i vilken utsträckning ansvaret även vilar på de högsta befälen.
Det finns inga uppgifter om att militäråklagarna hittills skulle ha förhört några av soldaternas högre officerare, trots att detta är ett krav inom Nato. Detta har i sin tur lett till spekulationer om att de gripna soldaterna kan komma att få agera syndabockar.
Enligt Jacek Przybylski, vid dagstidningen Rzeczpospolita, har källor inom armén uppgett för tidningen att soldaterna trodde att de attackerade ett talibanfäste, eftersom man fått den informationen från amerikanska trupper.
Två av de anklagade soldaternas hustrur har sagt att uppmaningen att öppna eld mot byn kom från en amerikansk militärbas. Åklagarna hävdar däremot att det inte finns några bevis som pekar mot amerikansk inblandning.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Extremhögern på frammarsch i Centraleuropa

Högerextremismen

Samtidigt som den ekonomiska krisen närmar sig är extremhögern på frammarsch i Centraleuropa. Genom att vända sig mot romerna vinner man över nya anhängare.

Fria.Nu

Aktivister ockuperar plats för planerad USA-radar i Tjeckien

Greenpeace-aktivister har i drygt en månad ockuperat den skogsmark där Tjeckiens regering ska låta USA installera ett radarsystem. Men trots att även de lokala politikerna och lokalbefolkningen är motståndare till basen tänker inte regeringen ge efter för protesterna.

Fria.Nu

Polska soldater sköt ner civila

Sex polska elit-soldater kan bli dömda till livstids fängelse. De är åtalade för att ha skjutit ihjäl flera civila afghaner. Människor är upprörda i Polen.

Fria.Nu

Det är friheten som är i fara, inte klimatet, sa presidenten

Klimatet har ändrats väldigt lite. Det har ändrats mycket mer tidigare i historien. Förändringen av klimatet är inte viktig för oss människor. Det sa Tjeckiens president Vaclav Havel vid FN:s möte om klimatet nyligen. Miljö-experter i Tjeckien tyckte att det var dumt sagt.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria