Polska soldater sköt ner civila | Stockholms Fria
Fria.Nu

Polska soldater sköt ner civila

Sex polska elit-soldater kan bli dömda till livstids fängelse. De är åtalade för att ha skjutit ihjäl flera civila afghaner. Människor är upprörda i Polen.

I augusti körde polska soldater på en mina nära byn Nangar Khel vid gränsen mellan Afghanistan och Pakistan. Fler polska soldater kom för att hjälpa dem. De började skjuta mot byn. Åtta civila afghaner blev dödade och tre blev svårt skadade. Två av de dödade var en gravid kvinna och ett barn.I Polen har folk blivit mycket upprörda. Man tycker att det är viktigt hur Polen sköter uppdrag i andra länder.Jacek Przybylski på dagstidningen Rzeczpospolita säger:– Vi är oroliga för att soldaterna kan ha begått krigsbrott. Många polacker trodde inte att våra polska soldater kunde göra så.

Många polacker har krävt att soldaterna ska få hårda straff. De kräver att Polen ska be Afghanistan om ursäkt och ge pengar till de dödade personernas familjer.Sex av de sju soldaterna kan få livstids fängelse om de blir dömda. Dessutom kan fler soldater bli åtalade.

En militär utredning visar att soldaterna inte sköt i självförsvar. De sköt mot de civila personerna för att döda dem. Därför har en militär-åklagare åtalat dem för brott mot internationella lagar.Först sa soldaterna att folk i byn sköt på dem. Men åklagaren säger att de inte hade någon anledning att skjuta. Åklagaren säger också att soldaterna har försökt stoppa utredningen.

Bevisen i utredningen är hemliga. Men tidningen Gazeta Wyborcza säger att någon spelade in soldaterna på video. Enligt tidningen gjorde soldaterna förfärliga saker på filmen. Tidningen säger att filmen kan vara ett av de hemliga bevisen.

Man vet inte om soldaternas chefer sa till dem att skjuta. Nato kräver att militär-åklagare ska förhöra soldaternas chefer. Men i det här fallet har militärens åklagare inte gjort det. Därför tror vissa att man skyller på soldaterna för att skydda andra.

Jacek Przybylski säger att amerikanska soldater hade sagt att det fanns talibaner i byn. Han säger att personer i den polska armén har sagt det. Men enligt militärens utredning fanns inga talibaner i byn.Två av de åtalade soldaternas fruar har sagt att amerikansk militär sa till soldaterna att skjuta. Men åklagaren säger att det inte finns bevis för det.

Lätt svenska: Malin Bergendal

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Extremhögern på frammarsch i Centraleuropa

Högerextremismen

Samtidigt som den ekonomiska krisen närmar sig är extremhögern på frammarsch i Centraleuropa. Genom att vända sig mot romerna vinner man över nya anhängare.

Fria.Nu

Aktivister ockuperar plats för planerad USA-radar i Tjeckien

Greenpeace-aktivister har i drygt en månad ockuperat den skogsmark där Tjeckiens regering ska låta USA installera ett radarsystem. Men trots att även de lokala politikerna och lokalbefolkningen är motståndare till basen tänker inte regeringen ge efter för protesterna.

Fria.Nu

Polska Natosoldater anklagas för krigsbrott

Sex polska elitsoldater riskerar att dömas till livstidsstraff för att ha skjutit ihjäl flera försvarslösa civila afghaner. Händelsen har skakat om den polska allmänheten.

Fria.Nu

Det är friheten som är i fara, inte klimatet, sa presidenten

Klimatet har ändrats väldigt lite. Det har ändrats mycket mer tidigare i historien. Förändringen av klimatet är inte viktig för oss människor. Det sa Tjeckiens president Vaclav Havel vid FN:s möte om klimatet nyligen. Miljö-experter i Tjeckien tyckte att det var dumt sagt.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria