Aktivister ockuperar plats för planerad USA-radar i Tjeckien | Stockholms Fria
Fria.Nu

Aktivister ockuperar plats för planerad USA-radar i Tjeckien

Greenpeace-aktivister har i drygt en månad ockuperat den skogsmark där Tjeckiens regering ska låta USA installera ett radarsystem. Men trots att även de lokala politikerna och lokalbefolkningen är motståndare till basen tänker inte regeringen ge efter för protesterna.

Sedan den 28 april har en del av Brdy-skogen, som ligger nio mil norr om Prag, varit ockuperad av ett tjugotal Greenpeace-aktivister. Den tjeckiska högerregeringen planerar att installera en amerikansk radarbas på platsen.

Hittills har myndigheterna valt att inte agera mot aktivisterna, i syfte att inte ge protesten ytterligare utrymme i medierna.

USA har valt ut en bergstopp i närheten av den lilla byn Misov som plats för sitt radarsystem. Många i lokalbefolkningen oroar sig över den elektromagnetiska strålningen och menar att området kan bli en måltavla i händelse av ett krig.

De lokala myndigheterna har även anklagat regeringen för att vara otydlig med att informera om den planerade anläggningen, medan regeringen hänvisar till behovet av sekretess kring förhandlingarna om basen. För att nå fram till området som aktivisterna ockuperar krävs det antingen ett särskilt tillstånd från myndigheterna, eller att man försöker smita förbi de miltära posteringar som finns i området. Den som ertappas utan tillstånd i området får böta 120 euro.

Aktivisterna menar att de har en majoritet av medborgarna bakom sig i sin aktion.

– Sedan ganska lång tid tillbaka stödjer en majoritet av befolkningen oss, säger Jiri Tutter, ordförande för tjeckiska Greenpeace.

Upp emot 70 procent av tjeckerna säger sig vara motståndare till det planerade amerikanska radarsystemet. Dessutom bekämpar en lång rad organisationer planerna.

Om den tjeckiska regeringen valt att vänta med ett besked om planerna till efter presidentvalet i USA i höst så hade Greenpeace avslutat sin aktion. Regeringen har istället meddelat att ett avtal om radarsystemet snart kommer att offentliggöras.

– Så vi blir kvar där så länge det känns meningsfullt, säger Tutter.

Många i lokalbefolkningen minns de sovjetiska soldater som tidigare fanns vid den dåvarande militärbasen i Brdy.

– Som alla normala människor så är jag motståndare till radarbasen. För mig handlar det inte så mycket om radarbasen i sig, utan om att vi återigen ska ha soldater som förhindrar våra möjligheter att röra oss i skogen, säger Jana, en medelålders kvinna som bor i Misov.

Hon menar att många bybor plockar svamp och hämtar ved i skogen. Området har alltid varit skyddat, men fram till nu har militären sett genom fingrarna med om människor rört sig i skogen. På senare tid har dock kontrollerna skärpts betydligt.

Vissa av de lokala politiker i närheten av Brdy-skogen menar att den lokala ekonomin skulle drabbas hårt om skogen blir avstängd för civila.

Politikerna i de flesta kommuner i centrala och västra Tjeckien är motståndare till radarbasen och 31 av de 34 borgmästare vars regioner påverkas av förslaget har gått samman för att bekämpa radarbasen.

Landets regering har utlovat ett generöst stödpaket till regionen, men borgmästarna hävdar att de inte tänker gå med på att bli mutade – utan anser att de är förtjänta av de extra anslagen även utan radaranläggningen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Extremhögern på frammarsch i Centraleuropa

Högerextremismen

Samtidigt som den ekonomiska krisen närmar sig är extremhögern på frammarsch i Centraleuropa. Genom att vända sig mot romerna vinner man över nya anhängare.

Fria.Nu

Polska soldater sköt ner civila

Sex polska elit-soldater kan bli dömda till livstids fängelse. De är åtalade för att ha skjutit ihjäl flera civila afghaner. Människor är upprörda i Polen.

Fria.Nu

Polska Natosoldater anklagas för krigsbrott

Sex polska elitsoldater riskerar att dömas till livstidsstraff för att ha skjutit ihjäl flera försvarslösa civila afghaner. Händelsen har skakat om den polska allmänheten.

Fria.Nu

Det är friheten som är i fara, inte klimatet, sa presidenten

Klimatet har ändrats väldigt lite. Det har ändrats mycket mer tidigare i historien. Förändringen av klimatet är inte viktig för oss människor. Det sa Tjeckiens president Vaclav Havel vid FN:s möte om klimatet nyligen. Miljö-experter i Tjeckien tyckte att det var dumt sagt.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria