Ett kliv ut i det fria | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Ett kliv ut i det fria

Oavsett om man tillbringar hela sommaren i Stockholm eller kanske bara har vägarna förbi huvudstaden under semestern så närmar vi oss den årstid då Stockholms parker förvandlas till ett enda sprudlande teaterland. Precis som under föregående år erbjuder sommarmånaderna en utsökt möjlighet att bekanta sig med rötterna till all teatertradition, nämligen utomhusteater

.

Det är Stockholms Stadsteater som med Parkteatern tar ett kliv ut i det fria och allt närmare publiken - det är en i världen helt unik verksamhet, som sedan 1942 bjudit stockholmarna på scenkonst och underhållning i stadens parker, alldeles gratis.

Men det är inte bara soligt väder och fri entré som genom åren gjort Parkteaterns föreställningar till stora publikfester. En minst lika viktig faktor har varit evenemangsutbudet som traditionellt kännetecknats av en imponerande bredd, något som även gäller årets sommarutbud. Med ett tjugotal programpunkter och över 140 föreställningar erbjuder Parkteatern något för alla smaker. Den hyllade regissören Linus Tunström tar sig an nycirkus-föreställningen Hjälp!, Stefan Ekman flyttar sin hittills utsålda klassikeruppsättning Fröken Julie från Strindbergs Intima Teater ut i parkerna allt medan Karin Parrot sätter upp nyskrivna Ma-haha-jken Joha-honsson om den bisexuella poeten Majken Johansson.

Barnen får stifta bekantskap med Clownen Manne, Barbro Lindgrens Loranga, Masarin och Dartanjang samt själva prova på olika saker under programpunkten Parkverkstad - exempelvis jonglera, gå på lina, dansa streetdance eller spela calypsomusik på oljefat. Det finns även utrymme för intressanta typiska parafraser på tidigare kända verk - både musikteatern Fem myror är fler än fyra elefanter (baserad på det legendariska barnprogrammet med samma namn) och föreställningen La Strada (baserad på Federico Fellinis Oscarsvinnare) har sina rötter i andra kulturhistoriska milstolpar. Utöver en nordisk steelpanfestival med bland andra Ruby Smith och en storslagen konsert med solister från Kungliga Operan erbjuds även lugnare stunder med alltifrån unga svenska singersongwriters som Ane Brun till rutinerade scenrävar som Rickard Wolff. Sist men inte minst fokuserar Parkteatern danskonst i absolut världsklass när bland annat Kungliga Baletten, Cullbergbaletten, Virpi Pahkinen, Anna Vnuk och franska Etha Dam äntrar scenen. Allt detta och mer därtill torde bädda för en oförglömlig kultursommar i Stockholms parker. Nu är det bara att börja packa för picknick och hoppas på fint väder!

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria