Stockholms Fria

Komprimerad och storslagen pop

Vad är det man ska lyssna på som vuxen? En hes man i skäggstubb som pratsjunger över några menlösa ackord på gitarren, han som gått länge i livets hårda skola och kan sätta ord på all besvikelse, alla törnar? Det känns som att Martin Abrahamsson och Martin Hanberg gjort till sin livsuppgift att agera antites till den där mannen, när de som frontfigurer (rätta mig om jag har fel) i Vapnet och Sibiria ger uttryck för jordnära relationsreflektioner till sin komprimerat storslagna pop.

Det tackar jag för, så vuxen jag är!
Vapnet har nu släppt sju nya spår på ett så kallat minialbum under namnet Något dåligt nytt har hänt, som inte är talande för innehållet, vilket snarare är inte så nytt men bra.

Jag suckar inledningsvis åt den karaktäristiska (icke)fraseringen, tonartsbytena och de förutsägbara texterna men så plötsligt sjunger Martin Hanberg någonting på samma gång simpelt och genialiskt, följt av ett gitarrplock som inte är av denna världen. I Tar tillbaka det, över en dataspelsbasgång: varför är det fel att aldrig ha fel/är det mitt fel att jag aldrig har fel?. I Mera om varandra: vi tycker väl om varandra/mer än vad vi tycker om andra, med en berusande accentuering av den senare strofen.
Den fantastiska saxofonen i Håll ihop, tillsammans med smäktande sång av Jens Lekman, är oemotståndlig och gör att man överser med de lite märkliga textraderna om spänstighet och tuggmotstånd.
Man må tycka att Vapnets alster är enformiga, i synnerhet i sina ämnesval, men man måste komma ihåg att det inte är texterna utan musiken som är Martin Abrahamssons verkligt starka sida, och där finns ingen enformighet, bara konsekvens.

Fakta: 

Något dåligt nytt har hänt
Artist: Vapnet
Bolag: Hybris

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Stockholms Fria