Fria Tidningen

Björnjägare darrar på siktet

Årets björnjakt har hittills resulterat i ett stort antal skadskjutna björnar, i Jämtland så många som varannan individ. Under all kritik, menar flera länsstyrelser som nu kommer att undersöka om regelverken behöver ses över. 

Årets björnjakt, som pågår till 15 oktober, har havererat totalt och visar tydligt att det saknas kompetens hos jägarkåren när det gäller att jaga björn. Det menar flera av landets länsstyrelser och Svenska rovdjursföreningen. I Jämtland och Gävleborgs län har ett stort antal björnar skadskjutits. I södra Jämtland rör det sig om minst 9 skadskjutna björnar av de 20 som var tillåtet att döda. Därutöver minst fyra i norra delarna. 

– Det är allvarligt. Så här får det inte gå till. Jägarna har tydligt visat att de inte kan hantera björnjakten under nuvarande omständigheter. Vi har världens generösaste system när det gäller björnjakt och det kanske inte kan fortsätta så, säger Magnus Kristofferson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jämtlands län. 

– Vi vet även att det finns stora brister i eftersökningarna av de påskjutna björnarna, både när det gäller tillvägagångssättet och kompetensen hos dem som utför dem.

I Gävleborg är minst fyra björnar skottskadade, men siffran kan vara högre då ytterligare björnar blivit påskjutna – det vill säga skjutna mot utan att träff har kunnat bekräftas. 

– Det är under all kritik. Vi har tidigare utgått från att kompetensen finns inom jägarkåren men spontan

– Det är oroväckande att det är så många påskjutningar oavsett om inte alla björnar skadats. Det visar att man valt att skjuta utan att ha ett bra läge. Det får oss att fundera på om de som jagar verkligen är lämpliga. 

I dagsläget finns det ingen obligatorisk utbildning för björnjakt och majoriteten av jägarna har mycket liten eller ingen erfarenhet av att jaga björn. 

– Det finns starka skäl att utbilda. I dagsläget finns frivilliga utbildningar men vi får utvärdera om en obligatorisk utbildning är ett sätt att förhindra det här. Vi kommer att utvärdera jakten i dess helhet och lägga fram våra krav till Naturvårdverket.

En som är övertygad om att det krävs en obligatorisk specialutbildning är Anders Ekholm på Svenska rovdjursföreningen. 

– Björnjakt är oerhört svårt och det är få som har kunskapen. Om man ska skjuta björn så anser jag att man ska utbilda specialister som klarar av uppgiften. Jag kommer att föreslå en licensiering så att den som gör bort sig och skjuter omdömeslöst fråntas licensen. 

Torsten Mörner, ordförande i Svenska jägareförbundet, menar att skadskjutningarna inte behöver bero på att jägarna handlat omdömeslöst. Däremot medger han att det kan vara så att de i vissa fall skjutit utan stöd, vilket försämrar precisionen. 

– Möjligen är det så att oerfarna jägare blir väldigt upphetsade när de får syn på en björn och drabbas av björnfrossa, vilket gör att det är svårt att hantera sin bössa och sitt skott, säger han. 

– Vi kommer att se över utbildningsbehovet när det gäller jakt på rovdjur. Men licensiering blir alltför byråkratiskt. 

Den svenska björnstammen består av cirka 2 500 individer och då man kunnat se en ökning på senare tid har Naturvårdsverket höjt jaktkvoterna kraftigt de senaste åren, i år från 143 till 184. 

– Ju större kvoten blir desto fler jägare vill gå ut och göra ett försök att skjuta en björn. Då får vi ut kreti och pleti i skogen och det ska förhindras, säger Anders Ekholm.

Han menar att det finns flera problem med skadskjutningar. Framför allt är det den etiska biten som handlar om lidandet man utsätter björnarna för. Men det finns även en risk för människor som rör sig i skogen eftersom en skadad björn kan vara farlig. 

– När det har varit incidenter mellan människa och björn har det enbart handlat om björnar som är skadskjutna. 

Men det är inte bara skadskjutningarna som är ett problem. I Gävleborg har en liten björnunge skjutits och i Jämtland och Västerbotten har honor med årsungar dödats vilket konstaterats då deras spenar var fulla av mjölk. Samtliga fall polisutreds eftersom både årsungar och honor med ungar är fredade. Men i dag lever jägarna inte upp till fredningsbestämmelserna. Dels då det är omöjligt att se skillnad på könen, dels för att de ofta har för bråttom att skjuta och inte utesluter möjligheten att honan gömt ungarna. 

Magnus Kristoffersson på Jämtlands länsstyrelse menar att det går att förvissa sig om att man inte skjuter fel björn, men är osäker på om det skulle ha någon större betydelse att införa en obligatorisk utbildning i björnjakt. 

– Det är svårt att undervisa i etik och moral och det är där det sitter, säger han.

Förbundet Djurens rätt har påtalat behovet av särskilda insatser för att få stopp på skadskjutningarna, som obligatoriska krav på årliga skjutprov, införande av ett lagstadgat förbud mot alkoholintag vid jakt och offentlig kontroll av jakten. Men hittills har jägarkåren inte tagit tag i problemen. 

– Vi kommer nu att vända oss till jordbruksministern och kräva lagändringar, säger Roger Pettersson, ansvarig för politiska frågor på förbundet. Om man ska skjuta och döda på det här organiserade viset borde statens officiella inställning vara att man ska vidta alla tänkbara åtgärder för att minimera lidandet för djuren.

 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

Oenighet om avdammat Dennispaket

I onsdags överlämnade Carl Cederschiöld sitt trafikpaket för Stockholm till infrastrukturministern. Ingen enighet över blockgränserna har dock kunnat uppnås. Socialdemokraterna vägrade att skriva under förslaget då de anser att finansieringen kommer att slå hårt mot kommun och landsting. Och miljöpartiet menar att det rör sig om ett avdammat Dennispaket.

© 2024 Stockholms Fria