Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria.Nu

Borgs arbetslinje hotar det kreativa arbetet

Alliansen gick till val på att, som det hette, bryta utanförskapet. Det skulle brytas genom att fler sattes i jobb. Enligt alliansen, liksom övriga riksdagspartier, är nämligen arbetsfrihet bland det värsta som en människa kan utsättas för.

Har man följt Reinfeldts och Borgs framfart är årets budget inte speciellt förvånade. Men inte desto mindre haltar logiken ganska rejält när man nu ytterligare klämmer åt de sjuka och arbetslösa. Om det är så att folk mår bättre av att jobba - behöver man då piska dem som är utan lönearbete för att få dem att försöka få ett jobb? Var finns tron på individen här? Vilka är de här individerna som inte vet sitt eget bästa och som Borg och Reinfeldt måste piska förstånd i?

Och på vilket sätt skapar försämrad arbetslöshets- och sjukförsäkring flera jobb? Någon som har hört talas om en arbetsköpare som skapar några ytterligare jobb, bara för att det finns många som söker jobb? Nej, som arbetsköpare är det snarare ett gissel med alla ansökningar som kommer bara för att arbetsförmedlingen och regeringen tvingar folk att söka jobb de egentligen inte vill ha. Hellre få ansökningar från folk som är intresserade av jobbet, än en flod av ansökningar från folk som tvingats söka det mot sin vilja.
Däremot finns det tydligt styrkt att en bra grundtrygghet, i form av en generös a-kassa, eller än hellre medborgarlön, skapar nya verksamheter. När folk har möjlighet att göra det de vill, och inte tvingas in i det som staten tycker är rätt, skapas sysselsättning som kan vara till nytta såväl för dem själva som för samhället i stort.

Ett tydligt exempel är kultursektorn där till exempel stora delar av den svenska musikexporten blivit möjlig tack vare att musiker har haft möjlighet att ägna sig åt sitt kall även när staten och kapitalet inte tyckt att det varit något värt. Detsamma gäller inom många andra sektorer. Fria Tidningar hade till exempel aldrig funnits om inte reglerna hade varit betydligt mer liberala kring sekelskiftet än vad de är i dag. I dag innebär Fria Tidningar lönearbete för 25 personer, arbeten som Borg aldrig hade kunnat piska fram.
I valrörelsen upprepade Reinfeldt gång på gång att det är bättre att jobba lite än inte alls. Kan man inte jobba heltid så ska man ges möjlighet att jobba deltid. Hur går det ihop med att begränsa möjligheten att deltidsstämpla till 75 dagar? Ska alla som inte har möjlighet att jobba heltid, inom bland annat den offentliga sektorn, tvingas till att stämpla på heltid? Hur bryter det utanförskapet?
Utanförskapet bryts inte genom sämre försäkringssystem. Tvärtom krävs det en grundtrygghet som alla kan leva på för att bygga ett samhälle som inkluderar alla. Sysselsättning skapas inte genom piskrapp. Tvärtom kräver sysselsättning som har något värde att alla ges möjlighet att utveckla det som de är engagerade i.
Ett gott samhälle skapas inte genom Borgs sociala ingenjörskonst. Tvärtom krävs det en politik som ger folk möjlighet att vara kreativa och aktiva, även med sådant som andra kan tycka är slött och meningslöst.

Den nya budgeten är ytterligare godis till en redan välmående medelklass på bekostnad av dem som har det sämst, sjuka och arbetslösa. Det är alltid lätt, men aldrig rätt, att slå på de svagaste. Den nya budgeten tar dessutom ytterligare ett steg på den kontraproduktiva arbetslinjen som prioriterar statligt tvång och kontroll på bekostnad av folks möjlighet till frivillig och konstruktiv sysselsättning. Sysselsättning är inte per automatik av godo, det beror helt på dess innehåll. Vad som är bra och vad som är dåligt för var och en kan aldrig vara statens uppgift att bestämma.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria