Är våra ungdomar verkligen kassa? | Stockholms Fria

Inledare


Fria Tidningar
Fria.Nu

Är våra ungdomar verkligen kassa?

"Vi gillade att spela pingis. Ett stort matsalsbord fick duga. Något gammalt racket eller en bra bok (ej pocket). Bollar var dyra och dessutom förbrukningsvara. Men det gick att köpa kassa. De här bollarna hade lämnat fabriken och borde nog ha kasserats, men de nådde affärerna. Vi var många fattiga på den tiden. Bollarna var felkörda, helt enkelt. Antagligen hade den stalinistiska regeringen tvingat fram en femårsplan som inte höll.'

Massvis med nybakade studenter har, i dessa tider, fått pryda sig med den fulaste keps som finns och som dessutom tillåts inomhus i våra skolor och bankettsalar. Många glada miner inför en bra oviss framtid. Men det finns många som inte alls är lika glada. Kanske har de inte ens kommit dit, kanske går de om en och annan årskurs. De har inte klarat studierna.

Jag minns min barndom i det fattiga och toppstyrda Budapest. Vi gillade att spela pingis. Ett stort matsalsbord fick duga. Något gammalt racket eller en bra bok (ej pocket). Bollar var dyra och dessutom förbrukningsvara. Men det gick att köpa kassa. De här bollarna hade lämnat fabriken och borde nog ha kasserats, men de nådde affärerna. Vi var många fattiga på den tiden.

Bollarna var felkörda, helt enkelt. Antagligen hade den stalinistiska regeringen tvingat fram en femårsplan som inte höll.

Varför släpper man iväg så många 'felkörda' ungdomar? Givetvis finns inte 'felkörda ungdomar', inte heller kassa sådana. Men det finns ett kasst skolsystem och felkörda utbildningar.

Många av de ungdomar som inte klarat sig gör det som en naturlig motreaktion mot vuxenvärldens skola. Det kan vara hälsosamt. Kanske vill de inte anpassa sig till den kapitalistiska klappjakten på status, löner och karriär. Och det ger hopp om framtiden.

Men de frustrationer som följer med misslyckade studier är inte bra. Det är inte en rimlig framtid våra samhällsinstitutioner har att erbjuda sådana unga människor. Därför finns det all anledning att begrunda varför det har blivit på det här viset.

Lite kort och uppkäftigt. Lärarna är 'kassa'! Nej, givetvis inte personerna bakom rollen, men i den roll de tar sig. Deras idé om hur man hjälper ungdomar in i framtiden är felkörd. Inte allas, inte alls allas, men i grunden de flestas.

Det är ett slags tvingande och lockande och pockande i hart när varje hörn på våra skolor. Jag kommer att tänka på EMU-omröstningen. Höjdarna manade och pockade och hotade och folket blev alltmer negativt till deras budskap. Så är det också i våra skolor! Och resultatet är inte alltför olikt.

Det finns grundläggande psykologiska kunskaper lärarkåren inte vill ta till sig. De vill ägna sig åt pedagogik i stället, säger de. Men vad är pedagogik utan psykologiska insikter?

Låt folk vara sig själva! Ett första steg i en god relation mellan lärare och elev. Ser du inte elevens ögon, när den har kepsen på? Fråga då dig och gärna eleven varför han/hon inte vill se dig i ögonen. Långt kvar, men en god början till nytänkande.

Fakta: 

László Gönczi

ANNONS

© 2021 Stockholms Fria