Fria.Nu

Klimatbistånd utan krav riskerar bli uddlöst

Statsministerns besked om att en särskild kommission för klimatsäkert bistånd ska inrättas välkomnas av både FN och miljörörelsen. Men utan fokus på fattigdomsbekämpning och krav på Världsbanken riskerar kommissionen att bli uddlös, menar miljöpartiet.

I veckan kom beskedet att regeringen avser inrätta en internationell kommission för klimatsäkert bistånd. Kommissionen, som ska ledas av biståndsminister Gunilla Carlsson och ha en årlig budget på 10–15 miljoner kronor ska säkra att det bistånd Sverige ger till utvecklingsländer inte placeras i projekt som kan ha negativ inverkan på klimatet. Förberedelser påbörjas under hösten och ska vara klara när Sverige blir ordförandeland i EU 2009. Statsminister Fredrik Reinfeldt sade vid måndagens klimattoppmöte i New York att FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon välkomnar Sveriges initiativ.
– Det har ju tagit lite tid för regeringen att komma dit. Men att frågan nu lyfts till FN-nivå är mycket bra, säger Bodil Ceballos (mp), ledamot i utrikesutskottet.
– Dessvärre pratar inte regeringen så mycket om fattigdomsbekämpning. Inte ett ord faktiskt. Miljöproblem och fattigdom måste bekämpas parallellt. Det jag är orolig för är att man kommer att använda sig av det här och räkna in de här åtgärderna för minskningar av klimatpåverkan i vår egen totala kvot av utsläpp.
Dessutom menar hon att Sverige, för att kommissionens arbete ska bli fruktbart, måste försäkra sig om att de energiinvesteringar som görs i fattiga länder inte leder till ökade utsläpp av växthusgaser. Världsbanken som säger sig vilja satsa på förnybar och miljövänlig energi gör i dagsläget precis det motsatta. Sedan klimatkonventionen tecknades i Rio 1992 har Världsbanken lånat ut cirka 16 miljarder dollar till fossilenergiprojekt, medan endast 1 miljard dollar satsats på miljövänliga alternativ.
– Regeringen måste ställa krav på att Världsbanken slutar investera i projekt med negativ klimatpåverkan genom att använda de påtryckningskanaler de har i FN och EU, säger Bodil Ceballos.

Om det klimatsäkra biståndet ska ha någon större betydelse måste länderna i väst arbeta ännu hårdare på att minska sina nationella utsläpp, menar miljöpartiet. Det är de industrialiserade länderna som både i dag, och historiskt sett, står för de största utsläppen och det är framför allt inom EU och USA som de ekonomiska möjligheterna att bromsa de negativa klimateffekterna finns.
– Vi måste sänka våra utsläpp oerhört mycket samtidigt som vi hjälper fattiga länder att ta tekniksprånget mot ren energi och undvika det klimatstörande mellanledet som vi under allt för lång tid ägnat oss åt, säger Bodil Ceballos.
Biståndsminister Gunilla Carlsson har i en mejlintervju med Fria Tidningar låtit meddela att hon ser fram emot arbetet med kommissionen. Däremot kommer Sverige inte att försöka påverka Världsbanken att upphöra med lån till fossilenergisatsningar.
– Kommissionen kommer inte att ha mandat att ställa krav på andra organisationer, skriver hon.

På frågan om varför regeringen inte har lagt fram någon plan för fattigdomsbekämpning undviker hon att svara men konstaterar att klimatfrågan och fattigdom går hand i hand och att det därför är viktigt att möta klimat- och miljöutmaningar i utvecklingssamarbetet. Oron för att Sverige skulle räkna av klimatsäkert bistånd i den totala kvoten av utsläpp menar hon är obefogad.
– Åtgärder för anpassning till ett förändrat klimat kan inte räknas in i något lands utsläppskvot. Att Sverige hjälper tredje land med anpassning betyder alltså inte att vi kan öka våra utsläpp, skriver hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

Oenighet om avdammat Dennispaket

I onsdags överlämnade Carl Cederschiöld sitt trafikpaket för Stockholm till infrastrukturministern. Ingen enighet över blockgränserna har dock kunnat uppnås. Socialdemokraterna vägrade att skriva under förslaget då de anser att finansieringen kommer att slå hårt mot kommun och landsting. Och miljöpartiet menar att det rör sig om ett avdammat Dennispaket.

Nya boenden för våldsutsatta kvinnor

Under 2008 kommer kvinnojourerna i Stockholm att tilldelas 21,5 miljoner kronor av Länsstyrelsen. Främst satsas pengarna på uppbyggnad av nya verksamheter och boenden för våldsutsatta kvinnor med särskilda behov. Terrafem är en av de föreningar som får ekonomisk draghjälp att starta ett nytt stödboende.

EU fiskar efter för mycket

På onsdagen enades EU:s fiskeministerråd i Bryssel om en minskning av torskkvoterna på åtta procent under 2008. Detta trots upprepade signaler från forskare om att det fordras en nollkvot för att rädda bestånden i Västerhavet och Östersjön.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria