Stockholms Fria

Nacka vill inte utreda om barn och unga far illa

I Nacka utreds bara två av tio anmälningar om att barn och unga misstänks fara illa, något som tidigare resulterat i svidande kritik. Och trots att länsstyrelsen varnar för riskerna försvarar socialchefen i Nacka sin uttalade policy att utreda så lite som möjligt.

Tidigare i år granskade länsstyrelsen hur fyra kommuner och två stadsdelar i Stockholms län hanterar anmälningar om barn och unga som misstänks fara illa. Som SFT tidigare skrivit om framkom i rapporten att det finns stora variationer i socialtjänsternas arbetsmetoder och tolkningar av socialtjänstlagen. Nacka var den kommun som klarade sig sämst. I endast 20 procent av fallen inleddes en utredning, jämfört med stadsdelen Maria-Gamla stan där 80 procent av anmälningarna utreddes.
Detta trots att Nacka är den kommun som får in flest anmälningar om barn som far illa. Över 30 procent av de 6 184 anmälningar som gjordes förra året rörde ärenden i just Nacka. Något som fick länsstyrelsen att beskriva situationen som mycket allvarlig och ifrågasätta om barn och ungdomar i kommunen verkligen erbjuds den hjälp och det skydd de har rätt till. Nu har de handlingsplaner för en bättre hantering som länsstyrelsen begärde in från de socialtjänster som uppvisade brister inkommit.
– Det ser ut som om man i de flesta fall tagit kritiken på allvar. Vissa brister som vi påpekade åtgärdade man direkt efter vårt besök. På några ställen har man till exempel utökat personalen, säger Karin Jaensson, socialkonsult på länsstyrelsen i Stockholm.

Även Nacka har lämnat in en handlingsplan för hur man ska förbättra arbetet. Men i planen skriver man uttryckligen att man vill arbeta på ett annat sätt än vad som är gängse praxis. Bland annat genom att även fortsättningsvis ha som policy att öppna så få ärenden som möjligt och istället erbjuda frivilliginsatser.
– Om man ska öppna en utredning ska det finnas väldigt goda skäl för det eftersom personen hamnar i socialregistret och är kvar där många år framöver. Det ska finnas väldigt stark oro att barn far illa om vi ska öppna ett ärende, säger Annica Blomsten, socialchef i Nacka.

Men länsstyrelsen ser stora risker med en sådan arbetsmetod.
– I Nacka finns den kulturen att man vill utmana socialtjänstens traditionella sätt att arbeta. Men det får inte ske på barnens bekostnad, säger Karin Jaensson. Vi har inget emot frivilliga insatser principiellt. Men det finns alltid en risk att föräldrar till barn som far illa inte fullföljer stödinsatserna. Det måste finnas ett skyddssystem för att förhindra det. Det vet vi inte om Nacka har, även om de påstår det.
I granskningen framkom också att länsstyrelsens och Nackas bedömningar skilde sig väsentligt åt i ett antal konkreta fall där kommunen valt att inte gå vidare med en anmälan. Dessutom såg länsstyrelsen ett stort problem i att motiveringar till varför man lagt ner fall ofta var bristfälliga eller till och med saknades helt.
– Vi jobbar med en ramlag, men den ger ganska vida möjligheter för varje kommun att själva tolka den. Men i Nackas fall kanske det finns anledning att undersöka så att tolkningen inte strider mot själva grundtanken i lagen. Men än så länge har vi inte tagit ställning till om och hur vi ska följa upp det här, säger Karin Jaensson.
Annica Blomsten menar att de kommer att arbeta vidare med frågorna framför allt när det gäller att förkorta tiderna mellan anmälan och utredning.
– Vi har tagit till oss av all kritik och kommer självklart att analysera de ärenden där länsstyrelsens bedömning skiljer sig från vår. Vi har till exempel ökat personalstyrkan eftersom det kommit signaler om att personalen har för mycket att göra, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

Oenighet om avdammat Dennispaket

I onsdags överlämnade Carl Cederschiöld sitt trafikpaket för Stockholm till infrastrukturministern. Ingen enighet över blockgränserna har dock kunnat uppnås. Socialdemokraterna vägrade att skriva under förslaget då de anser att finansieringen kommer att slå hårt mot kommun och landsting. Och miljöpartiet menar att det rör sig om ett avdammat Dennispaket.

Nya boenden för våldsutsatta kvinnor

Under 2008 kommer kvinnojourerna i Stockholm att tilldelas 21,5 miljoner kronor av Länsstyrelsen. Främst satsas pengarna på uppbyggnad av nya verksamheter och boenden för våldsutsatta kvinnor med särskilda behov. Terrafem är en av de föreningar som får ekonomisk draghjälp att starta ett nytt stödboende.

EU fiskar efter för mycket

På onsdagen enades EU:s fiskeministerråd i Bryssel om en minskning av torskkvoterna på åtta procent under 2008. Detta trots upprepade signaler från forskare om att det fordras en nollkvot för att rädda bestånden i Västerhavet och Östersjön.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria