Stockholms Fria

Reklamanarki i borgarnas parker

Det finns ett tydligt avtal som reglerar vad som ska gälla vid skötsel och bruk av Kungsträdgården. Men den senaste tidens allt mer aggressiva reklamkampanjer från storbolag och kommersiella evenemang inkräktar på rätten till det offentliga rummet och leder till kapitalförstöring. Det menar Jan Valeskog (s), vice ordförande i trafik- och renhållningsnämnden.

I ett avtal mellan Stockholms stad och Kungsträdgården Park & evenemang AB, till hälften ägt av Handelskammaren, finns reglerat hur Kungsträdgården ska skötas och användas. Den senaste tidens ombyggnation har resulterat i många stockholmares missnöje då mycket av platsens tidigare grönska fått ge vika för asfalt och sten. En mindre explosion av reklamkampanjer och kommersiella evenemang i Kungsträdgården har dessutom retat upp delar av oppositionen. Jan Valeskog (s), vice ordförande i trafik- och renhållningsnämnden, inkom den 26 september med en interpellation där han beskriver situationen och ställer stadsborgarrådet Mikael Söderlund till svars för utvecklingen. Men ännu har han inte fått något svar.– Det har blivit lite av anarki i Kungsträdgården det senaste halvåret. Vi har rätt att ställa krav på hur våra parker och offentliga rum sköts och används. I det här fallet finns det ett tydligt avtal för hur Kungsträdgården ska skötas, säger Jan Valeskog.

Han anser att kommersialiseringen av parken gått alldeles för långt och att den dessutom bryter mot stadens egna regler.– När olika varumärken får göra reklam hur som helst och utan tillstånd, till exempel genom stora Coca-cola-flaskor i plast och annan gigantisk reklam, reagerar jag eftersom det strider mot gällande avtal för upplåtelse av offentlig mark.Jan Valeskog menar också att det rör sig om en enorm kapitalförstöring som skattebetalarna får stå för. I sin interpellation skriver han att den grönska som återstår i Kungsträdgården behandlats ovarsamt och att det under den gångna sommaren till och med lett till att flera träd har dött.

Men det är inte bara den fysiska miljön som oroar honom. Han menar också att det här är en tydlig indikation på att allmänhetens rätt till det offentliga rummet inskränks då det i dag nästan uteslutande är kommersiella krafter som ges tillträde till det.– När vi satt i majoritet arbetade vi för att alla skulle ha tillträde. Ideella organisationer och föreningsliv skulle få minst en tredjedel av affischeringsplatsen. Det som har hänt sedan valet är ett tydligt uttryck för att allmänhetens rätt till det offentliga rummet begränsats.

Mikael Söderlund har tagit höstlov och har under veckan inte gått att nå för en kommentar. Men biträdande borgarrådssekreterare, Jens Eriksson, konstaterar att ett svar på interpellationen redan borde ha inkommit.– Det är inte alls bra att den inte är besvarad men det beror på många personalomsättningar vilket gjort att arbetet gått ganska trögt. Men vår avsikt är att besvara den så fort som möjligt.Efter försök att nå Söderlund ringer hans pressekreterare Henrik Nerlund tillbaka med ny information om ärendet.– Mikael Söderlund hade ansvar för att besvara interpellationen men nu har den flyttats över till finansborgarrådet Kristina Axén Olin. Hon kommer att svara på den i fullmäktige den 26 [email protected]

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

Oenighet om avdammat Dennispaket

I onsdags överlämnade Carl Cederschiöld sitt trafikpaket för Stockholm till infrastrukturministern. Ingen enighet över blockgränserna har dock kunnat uppnås. Socialdemokraterna vägrade att skriva under förslaget då de anser att finansieringen kommer att slå hårt mot kommun och landsting. Och miljöpartiet menar att det rör sig om ett avdammat Dennispaket.

Nya boenden för våldsutsatta kvinnor

Under 2008 kommer kvinnojourerna i Stockholm att tilldelas 21,5 miljoner kronor av Länsstyrelsen. Främst satsas pengarna på uppbyggnad av nya verksamheter och boenden för våldsutsatta kvinnor med särskilda behov. Terrafem är en av de föreningar som får ekonomisk draghjälp att starta ett nytt stödboende.

EU fiskar efter för mycket

På onsdagen enades EU:s fiskeministerråd i Bryssel om en minskning av torskkvoterna på åtta procent under 2008. Detta trots upprepade signaler från forskare om att det fordras en nollkvot för att rädda bestånden i Västerhavet och Östersjön.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria