Din telefon ska avslöja var du är | Stockholms Fria
Fria.Nu

Din telefon ska avslöja var du är

Trafikuppgiftsutredningen, som haft i uppdrag att utreda hur EU-direktivet om lagring av digital trafikdata ska genomföras, föreslår att Sverige går längre än vad EU kräver.

Trafikuppgiftsutredningen vill att uppgifter om all tele- och datatrafik ska lagras hos leverantören i ett år, mot sex månader som föreslås av EU. Dessutom vill utredningen, vilket EU-direktivet inte heller kräver, att mobiloperatörer ska bli skyldiga att lagra uppgifter om vilken mast en mobil varit uppkopplad mot. Informationen ska sedan användas för att spåra misstänka gärningsmäns rörelser kring exempelvis bank- eller värdetransportrån.

Inte oväntat möter EU-direktivet, och utredningens förslag till implementering av detsamma, hård kritik.  

– Om vi i Sverige går ännu längre öppnar det för ännu större integritetskränkningar och missbruk. Det handlar trots allt om att lagra uppgifter från all tele- och datatrafik, uttalar sig vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström.

– Förslaget innebär i praktiken att alla medborgare förses med en spårsändare som tillhör staten, som registrerar allas vardagsbestyr. Det gör det i praktiken olagligt att kommunicera anonymt, säger Piratpartiets Rikard Falkvinge i ett pressmeddelande.

Rekommenderade artiklar

EU öppnar för underrättelsepakt med USA

En ny EU-rapport föreslår omfattande informationsutbyte mellan unionens brottsbekämpande myndigheter. Men som ett led i kampen mot terrorismen öppnar rapporten också för ett kontroversiellt underrättelseutbyte mellan EU och USA.

Fria.Nu

Fredsaktivister tystades i domstolen

I onsdags hölls rättegång mot fem aktivister från Vin- och fikonträdsplanterarna vid Mölndals tingsrätt. De hade tagit sig in på Saab microwaves område vid fem tillfällen och planterat fruktträd samt avrustat en krigsradarkupol med en smideshammare.

Fria.Nu

FRA:s ande hemsöker Almedalen

Almedalen är som ett kortspel, och i ljuset av en FRA-debatt som blir alltmer infekterad satt oppositionen med alla trumf på hand. Almedalsveckan har också visat att det är kring signalspaningens vara eller icke vara som regeringsalternativen inför valet 2010 positionerar sig.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria