Stockholms Fria

Gräddfil och bil till stadens chefer

Särskild företagshälsovård, personlig pensionsrådgivning och förmånsbil. Så ska livet göras enklare för cheferna i Stockholms stad.

Den borgerliga majoriteten i kommunfullmäktige har röstat igenom ett förslag om extra förmåner till chefer inom Stockholms stad. Förslaget innebär bland annat att cheferna ska få tillgång till särskild företagshälsovård, personlig pensionsrådgivning, tilläggsförsäkringar och förmånsbil.
Men oppositionens kritik är omfattande. Ann-Margarethe Livh (v), ledamot i stadens personal- och jämställdhetsutskott, anser att det är ytterligare ett steg mot ökade samhällsklyftor.
– Situationen för cheferna är absolut inte något stort problem. Ett verkligt problem är däremot att det finns oerhört många lågavlönade kvinnor inom kommunen. Många tjänar en bra bit under 20 000 kronor i månaden och riskerar att bli fattigpensionärer. Är det några som skulle behöva privat pensionsrådgivning så är det dem.
Chefssatsningarna kommer att medföra stora kostnader. Bara förmånsbilarna väntas kosta 60 000 kronor exklusive moms och arbetsgivaravgift per år och bil. Ann-Margarethe Livh anser att det är skandal, inte minst eftersom cheferna redan i dag kan åka fri taxi överallt.
Hon tror inte heller att satsningen kommer att resultera i att Stockholms stad lyckas rekrytera bättre chefer.
– Man måste fråga sig vad det är för chefer man egentligen vill ha. Man lockar inte till sig de bästa cheferna med den här typen av förmåner. Många människor är mer intresserade av moderna lösningar, till exempel delat chefskap, så att man kan arbeta som chef även om man har små barn.
Men enligt finansborgarrådet Kristina Axén Olin är de presenterade förmånerna bara att betrakta som ett första steg mot att göra Stockholms stad till en "attraktiv arbetsgivare" för personer med höga befattningar.
– Det är väldigt, väldigt oroande om det här bara är början. När man gett cheferna alla tänkbara förmåner som man nu gjort återstår bara rejäla påslag på de redan höga lönerna, säger Ann-Margarethe Livh.
Även Kommunals Stockholmsavdelning är kritiska till det klubbade förslaget.
– Sedan får det vara hur gängse det vill att ge förmåner till chefer inom näringslivet, men det här kommer att sticka i ögonen på våra medlemmar, säger vice ordförande Margareta Bohman.
Hon menar också att chefsförmånerna går ut över skola och barnomsorg som nästa år kommer att få dras med stora besparingar trots löften om ökade satsningar.
– Alliansen skulle behöva hålla in sina hästar lite. Det de gör går fort men fel.

Ewa Samuelsson (kd), ordförande i personal- och jämställdhetsutskottet, tycker att kritiken mot chefssatsningarna är obefogad.
– Den är populistisk. Man försöker göra en höna av en fjäder.
Hon tillstår visserligen att cheferna i Stockholms stad har goda anställningsvillkor i nuläget men att de kan bli bättre, inte minst eftersom det är "det ensammaste jobb som finns". Satsningen innehåller därför också personliga mentorer, frukostseminarier och "chefs-drop-in" på fredagseftermiddagar som ska ge möjlighet till "lättsam samvaro".
– Chefskapet är oerhört viktigt och alla vill ha bra chefer. Det har jag fått höra inte minst när jag träffat arbetsplatsombud på Kommunal, säger hon.
– Media har hängt upp sig på det här med bil, pensionsrådgivning och sjukvård. Men när det till exempel gäller sjukvård handlar det inte om att cheferna ska gå före i kön utan att de ska slippa sitta i samma väntrum som sina anställda. Det kan vara bra för båda parter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

Oenighet om avdammat Dennispaket

I onsdags överlämnade Carl Cederschiöld sitt trafikpaket för Stockholm till infrastrukturministern. Ingen enighet över blockgränserna har dock kunnat uppnås. Socialdemokraterna vägrade att skriva under förslaget då de anser att finansieringen kommer att slå hårt mot kommun och landsting. Och miljöpartiet menar att det rör sig om ett avdammat Dennispaket.

Nya boenden för våldsutsatta kvinnor

Under 2008 kommer kvinnojourerna i Stockholm att tilldelas 21,5 miljoner kronor av Länsstyrelsen. Främst satsas pengarna på uppbyggnad av nya verksamheter och boenden för våldsutsatta kvinnor med särskilda behov. Terrafem är en av de föreningar som får ekonomisk draghjälp att starta ett nytt stödboende.

EU fiskar efter för mycket

På onsdagen enades EU:s fiskeministerråd i Bryssel om en minskning av torskkvoterna på åtta procent under 2008. Detta trots upprepade signaler från forskare om att det fordras en nollkvot för att rädda bestånden i Västerhavet och Östersjön.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria