Politik - men framför allt musik | Stockholms Fria
Stockholms Fria

Politik - men framför allt musik

Det finns människor som tycks andas politik och hos vilka politiken tangerar nästan allt de tar sig för. Le Tigre består av just sådana individer. Från Kathleen Hannas Bikini Kill och fram till dags dato när bandet släpper sitt tredje album, This Island, har en outröttlig kamp mot orättvisor varit framträdande.

Att föra ut sitt budskap till så många som möjligt har också blivit viktigare än att hålla sig inom något slags independent-klick. Nya skivan ges ut av ett av de större bolagen.

-Vårt gamla skivbolag lade ned verksamheten och vi var tvungna att se över möjligheterna. Nu vill vi se om kan nå ut till fler människor över hela världen som vill ta till sig den här sortens musik och budskap, säger JD Samson. Hon sitter tillsammans med Kathleen Hanna och Johanna Fateman vid ett bord på Hotell Malmens än så länge stängda bar för att svara på frågor från journalisterna i soffan mitt emot. Samtliga bandmedlemmar bär rutig skjorta som går i grönt med tillhörande gulmönstrad slips, plagg som bandet låtit sy upp själva. Det ger ett enhetligt intryck och Le Tigre är enhetliga också i sina uttalanden och i sin politiska övertygelse. Som tur är har Le Tigres musik alltid varit lite för bra för att riskera att det bara blir aktivistisk pannkaka av det hela.

- Vi lägger verkligen ned mycket arbete på musiken, poängterar Fateman. Men folk tenderar att tro att det kanske inte är okej att komma till våra spelningar utan att bry sig om det politiska budskapet. Men jag älskar faktiskt att folk kommer bara för att dansa och ha kul.

Med sitt ursprung i riot grrl-rörelsen är feminism en del av Le Tigres identitet. Vad händer med jämställdheten i USA just nu?

- Jag tycker det är en konstant backlash, svarar Hanna en smula uppgivet. Det är skrämmande för att folk tror att feminism var något som förekom på 1970-talet och sedan försvann. Och man säger likaså att det inte existerar någon rasism eller homofobi eftersom vi har gjort sådana framsteg, när det i själva verket inte hänt någonting det senaste decenniet.

Rekommenderade artiklar

© 2021 Stockholms Fria