Stockholms Fria

Ska det vara en 'raggarballe med bröd'?

De allra flesta som bor i Sverige har någon form av relation till Korvkiosken. Boken Korv, mos och människor gör ett försök att ta ett helhetsgrepp på hela korvkiosk-Sverige.

Boken lär oss att korven kom till Sverige från New York under senare delen av 1800-talet och då var det korvgummor som sålde den på Djurgården i Stockholm. 'Korvmadamerna' byttes sedan ut mot gubbar som sålde på kvällar och nätter. Det ansågs inte fint att kvinnor stod ute och åt korv. Den typiska korvätaren var således en man som flanerade hem efter nattsudderi.

Denna bok kan den läsa som vill veta allt om kioskstorlekar och mosrecept genom seklet , förlora sig i detaljer rörande hela korvkiosksortiment; när och hur ketchupen ringlades över korven och varför, eller att 80 procent av all Puckodryck säljs via kioskerna.

Vill man dessutom ha en hel ordlista, med exempel som 'vurre - korv på stockholmska; raggarslang med benskydd - kokt korv med bröd; rullad spya - tunnbrödrulle med två kokta, mos och räksallad, så är det här en bok som kommer att tillfredställa den riktiga entusiasten. Hela boken är en enda okritisk lovsång, en reklambok sponsrad av Procordia Food och Scan Foods. 'Utan dem hade denna bok inte varit möjlig och de har också på ett tryggt sätt kontrollerat slutresultatet', enligt författaren.

Korvkioskens position är numera ohotad. Under 1990-talet höll det på att gå galet när man släppte in andra sorters snabbmat i kioskerna och försökte konkurrera med lunchrestaurangerna. Då höll branschen på att förlora sin identitet fullständigt. Man är allmänt mycket negativ till förnyelse. Även om kunderna vill ha lite nyttigare produkter är det enligt författaren otänkbart med till exempel vegetarisk korv.

Efter att ha bläddrat igenom de färgglada och väldesignade sidorna och njutit av de fina fotoporträtten på försäljarna och deras kunder är det något som inte stämmer överens med min egen erfarenhet från både stad och landsort.

Nämligen den äktsvenska korvgubbsinvandraren. Han som också har stått i 25 år och sålt korvtröst till fulla svennar på nätterna. Av honom ser vi inte en skymt i den här boken. Kan det vara någonting annat som vi inte får veta? Nej tack, jag föredrar pastasallad med mozzarella och pesto.

Fakta: 

LITTERATUR:
Korv, mos och människor - En bok om svenska korvkiosker

Författare: Leif Eriksson

Bokförlag: Wahlström och Widstrand

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2025 Stockholms Fria