• USA brukar vara en svår motståndare i damishockey. Här är det svenska målvakten Kim Martin som ställs på prov.
Fria.Nu

'Damhockeyn har utvecklats enormt'

Peter Elander är mannen som ska föra Damkronorna till nya höjder. Han efterträdde Christian Yngve 2001, och är från och med september i år heltidsanställd hos Svenska Ishockeyförbundet som damernas förbundskapten.

- Kvalitetsmässigt har det skett en enorm utveckling i Sverige de senaste åren, säger Elander inför den kommande fyrnationsturneringen i USA.

Elanders coachkarriär har kantats av utmaningar i Rögle, Tyringe, danska Ålborg och senast som assisterande coach för det svenska J20-landslaget. Elander är också känd i hockey-kretsarna som före detta spelande profil i lag som Västra Frölunda och Rögle.

På onsdag står Peter Elander i båset när en fyrnationsturnering drar igång i Lake Placid, USA.

- Det är första gången under säsongen som de 'fyra stora' möts. Vi har förberett oss genom långa läger i somras samt sju landskamper (fyra vinster och tre förluster) mot Finland, Ryssland och Kanada.

Trots att Kanada närmast har prenumererat på stora mästerskapsbucklor på sistone, hävdar Elander att man inte kan säga att Kanada på damsidan är vad 'CCCP' var på herrsidan på tidigt 1980-tal.

- Nej, USA är minst lika bra som Kanada - om inte bättre - men kanadensarna har en vana att vinna mästerskapen. Det är en kvalitet som de är ensamma om.

Elander har taktiken klar inför matchen mot de regerande världsmästarna.

- Det gäller att minimera felen och ta tillvara på de chanser vi själva skapar. Spelmässigt har vi gjort bättre insatser mot Kanada de sista åren så nu väntar jag också på ett bättre resultat. Men vi får räkna med att bli tillbakapressade.

Finland står för motståndet i den andra gruppspelsmatchen. Matcherna mot de nordiska grannarna är ständiga nagelbitare.

- Finland har en lång och bra tradition inom damishockeyn. Vi spelar ofta mot varandra vilket gör att lagen taktiskt väl känner till det andra laget, säger Peter Elander.

Finländskorna vann VM-bronsmatchen i Halifax med uddamålet. Ska de få sota för det nu?

- I bronsmatchen var vi för första gången favorittippade mot Finland i ett mästerskap. Vi orkade inte bära favoritskapet av olika orsaker. Vi lärde oss dock mycket av läxan och förhoppningsvis visar det sig i Lake Placid.

För några år sedan talade 'alla' om Kim Martin. Nu fastnar mycket trycksvärta på Mälarhöjden/ Bredängs Maria Rooths namn. Ser du henne som Damkronornas absoluta nyckelspelare?

- Vi har många nyckelspelare, svarar Elander och radar upp namn som Gunilla Andersson, Erika Holst, Danijella Rundqvist och Elin Holmlöv.

- Men Maria Roth är vårt största offensiva hot och producerar hon sina mål och assist har vi större vinstchanser.

Inför VM i Kanada sa du att Kim Martin är 'världens bästa målvakt'. Håller hon fortfarande samma klass?

- Kim håller i dag en högre klass och räknas tillsammans med Kim S:t Pierre i Kanada som världens bästa. USA har också en duktig, ung målvakt som vaktade i kassen i senaste mästerskapet.

Den 14 november är det dags för slutspel i fyrnationsturneringen. Siktar ni in er på final?

- Man siktar alltid på att vinna turneringar man ställer upp i - men det gör även motståndarna. Vi pratar i stället om ständig utveckling som en viktig faktor inför Sverige-VM och OS i Turin.

VM i Sverige avgörs i Norrköping och Linköping. Vad har ni för förhoppningar?

- Vi hoppas och tror att det blir en publikfest där vårt spännande lag har stora chanser till medalj. VM på hemmaplan i de stora lagbollsporterna är ett unikt tillfälle att visa upp sig själv och sin sport.

Damlandslaget har funnits i 15 år. Hur mycket har utvecklingen gått framåt under den här perioden, och har bredden blivit bredare - med svenska ögon sett?

- Sverige har fått fler och bättre spelare. Andra länder satsar också på att öka träningsdosen och deltagar-antalet. Kvalitetsmässigt har det skett en enorm utveckling i Sverige de senaste åren.

Utvecklingen ska först ge avkastning i Lake Placid nästa helg. Sedan under VM på hemmaplan 2005. Det är åtminstone tanken.

Henrik Lenngren

[email protected]

* 10 november: Kanada.

Fakta: 

damkronornas spelprogram i Lake placid
* 11 november: Finland.

* 13 november: USA.

* 14 november: Final eller match om tredje pris.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kortare arbetstid en lösning för vår tid

Förra veckan kom det en rapport om att konsumenterna i Sverige lägger mer pengar på teve- och dataspel än på musik. Detta beror inte bara på att försäljningen av musik minskar utan minst lika mycket på att många gillar att spela dataspel

Fria.Nu

Småkillar ska bli vuxna män

Jag har inget principiellt emot sponsring och reklam. Tvärtom. Annonsörerna är en förutsättning för att det ska gå att bedriva idrott på elitnivå. På samma sätt som annonsörer är en förutsättning för att landets dagspress ska kunna hålla hjulen rullande.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria