Stockholms Fria

Dyrt med bostad på Stiftelsen hotellhem

En liten enrummare hos Stiftelsen hotellhem kostar mellan

3 500 och 4 500 kronor i månaden. Det är alldeles för dyrt, menar de flesta av dem som bott på ett hotellhem mer än två år.

88 procent av dem som bott på Stiftelsen hotellhems boenden längre än två år anser att hyrorna är för höga, enligt en ny enkät från föreningen Stockholms hemlösa. Hyrorna för ett rum på 16-25 kvadratmeter ligger på mellan

3 500 och 4 500 kronor i månaden.

Stiftelsen grundades 1963 av Stockholms stad och ska erbjuda genomgångsbostäder till personer som av olika skäl är i behov av tillfällig bostad. Personer med sociala problem som behöver boendestöd ska också erbjudas en mer varaktig bostad.

Socialborgarråd Margareta Olofsson är ordförande i Stiftelsen hotellhem och har det yttersta ansvaret för reglerna. Föreningen Stockholms hemlösa tycker att det ger henne en otillbörlig särställning.

- Hon kan försvara de höga hyrorna, eftersom hon ger ut pengar till stiftelsen med den ena handen och tar emot med den andra, säger föreningens ordförande Rolf Nilsson.

Många som bor på hemmen känner sig enligt enkäten kränkta av de regler som råder. En partner får inte sova över mer än ett par nätter i månaden. Man får inte dricka alkohol, oavsett om man har haft alkoholproblem eller inte.

Personalen kan komma in i rummet vilken tid som helst på dygnet och kontrollera om den boende har druckit alkohol eller tagit droger. Rolf Nilsson menar att det är kränkande.

- Om personen i fråga vägrar sam-arbeta eller om svaret skulle visa sig positivt kan det användas till att kasta ut människan på gatan igen. Det gör ingen människa drogfri, säger han.

134 personer har svarat på enkäten. Alla har bott på stiftelsen i över två år och snittlängden på boendet är sex och ett halvt år. Det är enligt Rolf Nilsson helt oacceptabelt, eftersom boendena är avsedda som korttidsboenden som ska leda till ett eget boende.

42 procent av de tillfrågade lever på socialbidrag och 44 procent på pension eller sjukbidrag. På grund av hyresnivåerna tvingas pensionärer och sjuka att ansöka om komplettering hos Socialtjänsten.

I dag har stiftelsen omkring 2 000 platser i Stockholm.

Fakta: 

Fotnot:
SFT har försökt nå

Margareta Olofsson för en kommentar.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

'Statlig tystnad bidrar till hedersvåld'

Med starka tal från människor som själva upplevt hedersförtryck lyftes en konferens vars huvudsyfte var att uppmärksamma samhället om orsakerna till hedersrelaterat våld.

Fria.Nu

Asylgrupper kartlägger sjuka flyktingbarn

I onsdags bordlade riksdagen frågan om hjälp till sjuka och apatiska flyktingbarn i Sverige. Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén, och Kimia Pazoki, ordförande för Iranska flyktingrådet, arbetar nu med att ta fram en enkät som ska omfatta alla sjuka flyktingbarn. Målet är att barnen ska få uppehållstillstånd.

Staten lägger ansvaret för flyktingbarn på frivilliga

Sjuka och apatiska flyktingbarn i Sverige prioriteras inte. I går bordlade riksdagen frågan om hjälp till barnen. Anita Dorazio, ordförande i Asylkommittén och Kimia Pazoki, ordförande för Iranska flyktingrådet, tar nu fram en enkät som ska omfatta alla sjuka flyktingbarn. Syftet är att barnen ska få uppehållstillstånd.

Fria.Nu

Hur ska barn i flyktingfamiljer kunna lita på Sverige?

Ingen tänker på barnen när man avvisar deras släktingar. Marti har varit orolig för sin moster varje dag i fyra år. Han är ledsen och har svårt att koncentrera sig i skolan. Hans mamma försöker förklara, men ingen lyssnar.

Fria.Nu

FN stoppar avvisning

Parvin Solimanpour har varit inlåst på Kronobergshäktet i två månader och tjugo dagar. Men den 14 december bestämde Utlänningsnämnden att hon inte ska vara inlåst längre. Parvins advokat, Katarina Areskoug har kämpat hårt. FNs kommission för mänskliga rättigheter har sagt att Sverige har en mycket dålig asylpolitik. Men mest har Parvin själv kämpat.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria