Fadime var en hjältinna | Stockholms Fria

Debatt


Sevko Kadric
  • Fadime ville bara leva ett vanligt liv som en vanlig svensk tjej. Det blev hennes död. Bilden är från hennes begravning.
Fria.Nu

Fadime var en hjältinna

Fadime var en klok och modig hjältinna. Hennes offer hade betydelse om det hjälper tusentals invandrartjejer att välja det liv de vill själva vill leva, tycker Sevko Kadric.

Efter mordet på Fadime Sahindal (den 23 januari 2002) frågade min tolvåriga dotter vad jag skulle göra om hon gifte sig med en svensk.

Fadimes 'misstag' var just det, att hennes pojkvän var svensk. Mördaren var hennes far som kallade henne 'hora' och med mord 'beskyddade' han sin heder. Är det heder att döda sitt eget barn?

Fadimes far frågade inte henne om hon ville födas och inte heller om hon ville komma till Sverige. Men när hon hade bestämt att leva i Sverige som en svensk tjej så mörd- ade han henne!

Fadime kom till Sverige, precis som mina barn, med föräldrarnas vilja. Efter några år var 80 procent av hennes kropp svensk. Hon andades svensk luft, drack svenskt

vatten, åt svensk mat.

Men det som är viktigast är att hon växte upp i den svenska miljön (dagis, grundskola, gymnasieskola, högskola, hon läste svenska böcker, tidningar, tittade på tv, umgicks med svenska ungdomar). Det sven- ska samhället var inte hennes val utan hennes verklighet, en verklighet som hennes far valt. Vad var hennes synd?

I litteraturen och i den religiösa mytologin finns det en berättelse där fadern ska mörda sitt barn. Med det motivet testas hans beredvillighet att offra sig för Guds eller hederns namn. I Koranen testar Allah Ibrahim. Allah vill veta om Ibrahim kan mörda sitt eget barn som offer för religionen. När Allah får veta att Ibrahim är beredd till detta offer öppnar Allah mannens ögon och ger mannen ett lamm att offra i stället för barnet. Till minne av detta slaktar muslimerna lamm när det är Kurban Bajram.

Den ryske författaren Gogol skrev i sin bok Taras Bulba om hur fadern dödar sin son. När han sköt mot honom sa han 'Jag gav dig liv och jag ska ta ditt liv'.

I Koranen ser vi ett försök att mörda sitt barn i 'Guds namn', i Gogols bok dödar fadern sitt barn i 'hederns namn'.

De som tror på Gud vet att det är Gud som ger livet, inte människor. Det betyder att människan inte har rätt att ta någon annans liv. Det är grunden till att vi kämpar mot dödsstraff i hela världen.

Sverige är känt i världen som landet som beskyddar mänskliga rättigheter, jämlikhet och demo-

krati. Det svenska samhället är mer humanistiskt än alla islamiska länder tillsammans och mer än USA som bara på grund av dödsstraffet dödar några hundra personer om året. Invandrare som kommer till Sverige måste acceptera systemet annars har de kommit till fel land.

Vissa invandrargrupper vill tvinga 'sina' landsmän att leva på deras villkor. Mobbning, isolering och mord förklarars med skillnaden mellan 'kulturer'. Vad är kultur? Ett folks kultur bestäms inte av att de äter med silversked, inte heller av vilken slips de bär eller i vilken bil de kör. Ett folks kultur avläses först och främst i hur folket kontrollerar sin aggressivitet, om de beskyddar de svagaste i samhället.

Kultur är inte att tilldela kvinnan andra rang, att slå kvinnor och barn eller att mörda dem. Kultur är inte att gator och vägar bara är gjorda för bilar och att man inte bryr sig om miljön. Folk som gör så är inte kulturfolk.

Mordet på Fadime i Sverige för-

klarar hur djupt konflikter mellan 'kulturer' kan gå och vem som betalar priset. Svenskarna integrerade inte Fadimes far, kurdiska kleri-

kala, halvkriminella och konservativa grupper kastade ut honom eftersom hans dotter levde 'annorlunda'. Hans utväg blev att mörda sitt eget barn.

Låt oss komma tillbaka till min dotters fråga, vad jag skulle göra om hon gifte sig med en svensk. Jag som far tänker inte så mycket på om det ska bli en svensk eller bosnier, vit eller svart, man eller kvinna, utan jag tänker på att hon ska bli lycklig. Att hon ska bli människa i förhållandet, att hon ska bli modig nog att svara på alla utmaningar i det förhållandet.

Fadime var en vacker, klok och modig tjej. En riktig hjältinna. De flesta föräldrar önskar att deras barn ska likna henne. Hennes offer hade betydelse, om det hjälper tus-entals invandrartjejer att välja sitt eget liv mellan två olika, det från sitt hemland och det svenska.

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Är public service-anställda bättre på att googla?

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar.Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon de Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Sargon de Basso är av åsikten att berörda mediekanaler fyller en viktig funktion eftersom han anser att de är de enda som har någorlunda hederlighet och ansvarskänsla. Här delar Jens Ganman med sig av varför han snarare tycker att de statligt stödda mediebolagen helt har spelat ut sin roll.

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2021 Stockholms Fria