Fria.Nu

Ännu en razzia mot pirater

Världens största bittorrent-tracker, The Pirate Bay, är stängd. I onsdags gjorde polisen razzia i bostäder och på företag och hämtade tre personer till förhör.

Den som nu försöker nå The Pirate Bay kommer bara till meddelandet 'Servern hittades inte'. Tre personer som enligt polisen har en 'direkt koppling' till hemsidan hämtades till förhör på onsdagen. De är misstänkta för brott mot upphovsrättslagen alternativt medhjälp.

- De är inte häktade, utan förhör pågår just nu, sa Ulf Göranzon, länspolismästarens presstalesman till SFT på onsdagen.

Beror tillslaget på en anmälan från Antipiratbyrån eller är det på eget initiativ?

- Jag vill inte göra några kommentarer kring det, eftersom förundersökning pågår.

Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, medger att man ligger bakom en polisanmälan:

- Det är bra att den svenska polisen nu prioriterar denna typ av brottslighet. Många svenska upphovsmän är berörda av den här verksamheten. Vi på Antipiratbyrån, tillsammans med andra rättighetshavare har därför gjort en polisanmälan, säger han till tv4.se.

Det är länskriminalen i Stockholm som tillsammans med polisen i Västra Götaland och Västmanland har gjort flera tillslag på företag och i bostäder som sägs ha koppling till bittorrent-nätverket. Sammanlagt 50 poliser deltog i razziorna. De misstänkta är 22, 24 och 28 år gamla.

Vad är det för företag ni har gjort tillslag hos?

- Jag kommenterar inte det heller, säger Ulf Göranzon.

Enligt idg.se handlar det om företaget Trustlab, som har hyrt lokal hos Bahnhof. Trustlab ska i sin tur ha kopplingar till företaget PRQ, som utreds av polisen och dessutom är registrerad ägare till Piratebays domänadress. Polisen har även slagit till mot webbhotellet Rix Port 80 där de beslagtagit servrar.

Något illegalt material ska dock inte ha funnits på de beslagtagna servrarna, och Piratbyrån, vars hemsida också ligger nere, menar att Antipiratbyrån har vilselett polisen.

- Man tycks ha intalat it-inkompetenta poliser att servrarna i fråga är fyllda med upphovsrättsskyddat material. Detta är ett grovt missbruk av skattepengar, säger Piratbyråns Tobias Andersson i ett pressmeddelande.

- Samtidigt har ett flertal andra sidor som funnits på närliggande servrar beslagtagits. Häri ligger det grövsta övertrampet. Antipiratbyrån har tydligen lurat polisen att samtidigt stänga ner sina antagonister, Piratbyrån.

Detta är den andra stora razzian mot pirater i Sverige. Den förra genomfördes i mars i fjol av Kronofogdemyndigheten, då hos internetoperatören Bahnhof efter en anmälan från Antipiratbyrån.

The Pirate Bay var mycket populär och fick nyligen ett tillskott i kassan då vinnaren i SVT:s Toppkandidaterna donerade en del av vinstsumman till sidan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Piratpartiets medlemslista - verkligen på vift?

På nätet pågår en febril diskussion kring frågan om Piratpartiets medlemslista har läckt ut på nätet eller inte. Att det verkligen har skett hävdas i en nyhetsartikel på aftonbladet.se den 5 maj. I andra medier har det varit tyst i frågan och alla artiklar i ämnet hänvisar till Aftonbladets artikel. Men ett flertal fakta tyder på att något inte stämmer.

Fria.Nu

'Avgå, Thomas Bodström!'

Uppemot 400 stockholmare visade på lördagseftermiddagen sitt missnöje med polisaktionen mot The Pirate Bay. Demonstranterna krävde att alla servrar ska lämnas tillbaka, att utredningen läggs ner och att Thomas Bodström avgår.

Fria.Nu

Vita huset ligger bakom razzian

Under tordagskvällen den 1 juni avslöjade Rapport att det är påtryckningar från Vita huset som ligger bakom razzian mot The Pirate Bay och andra kunder till PRQ.

Fria.Nu

Film- och spelbranschen går strålande trots ökad nerladdning

Spelbranschen redovisar en försäljningsökning på hela 19 procent och dvd-försäljningen når nya topphöjder varje år, trots att allt fler spel och filmer laddas ner gratis via olika fildelningsnätverk. Ändå klagar branschen på nerladdarna och hävdar att det är deras fel att vinsterna sjunker. SFT har granskat statistiken.

Fria.Nu

© 2024 Stockholms Fria