FRA-motståndet fortsätter på gatorna | Stockholms Fria
Stockholms Fria

FRA-motståndet fortsätter på gatorna

FRA-motståndet dog inte när signalspaningslagen förra veckan antogs av riksdagen, nu har det tagit steget från bloggosfären till gatorna. I måndags manifesterade nätverket Svart måndag utanför riksdagen. I dag anordnas en demonstration på Sergels torg.

Amanda Brihed tillbringade sin barndom i det prosovjetiska Etiopien som efter att den siste kejsaren störtades 1974 etablerades av Mengisto och dennes militärjunta. Trots diplomatisk immunitet utsattes hon och familjen för hot. Som sjuåring vaknade hon av turbulens på nedervåningen. En vän till familjen, journalist till yrket, hade sökt skydd undan regimens hemliga polis och låg blödande av skottskador på köksbordet.

– Jag är uppväxt i ett land som hade en totalitär diktatur, säger hon. Och jag vill inte se det här hända i västvärlden.

Anledningen till oron är den signalspaningslag som förra veckan antogs av riksdagen. Att på grund av de sökningar i datatrafik som Försvarets radioanstalt nu får rätt att göra påstå att Sverige rör sig mot en militärdiktatur kan tyckas långsökt. Men Amanda Brihed påpekar att ingen vet vad som väntar i framtiden, och att lagen är ett steg i auktoritär riktning.

– Jag är inte orolig på två eller fem års sikt. Men om man tittar tio eller femton år framåt är jag väldigt orolig, vi vet inte hur stämningarna i samhället kommer att se ut på den tiden.

För att mobilisera motståndet mot lagen grundade hon nätverket Svart måndag. Svart efter sorgens färg, måndag efter den dag då baksmällan kanske är som allra värst.

– Efter omröstningen kände vi att på måndag kommer vi att vakna upp efter den här långhelgen i ett land som förlorat sin demokrati och sin yttrandefrihet.

På kort tid har det i huvudsak internetbaserade nätverket vunnit stort stöd och samlar nu omkring 10 000 medlemmar på olika communities.

I måndags arrangerades en sorgedemonstration utanför riksdagen. I dag ska en demonstration mot lagen äga rum på Sergels torg. Ingen organisation står bakom, demonstrationen har sammankallats genom ett anonymt upprop på internet.

I anslutning till riksdagens öppnande den 16 september planerar Svart måndag demonstrationer i såväl Stockholm som andra större svenska städer. Amanda Briheden tror inte att motståndet kommer ha lagt sig till dess. Hon pekar på att vänsterpartiet och miljöpartiet är emot lagen samt att socialdemokraterna nyligen tagit avstånd från dess nuvarande utformning.

– Vi vet att det har skapats ett uppror inom centern, att det är vilda diskussioner i folkpartiet. Och enligt vad jag har hört är statsministern frustrerad och känner sig väldigt pressad, säger hon.

Vad är nätverkets mål?

– Vi vill naturligtvis att lagen ska rivas upp, eller att regeringen utsätts för sådan press att de måste avgå och utlysa nyval. Vad som nu kommer först.

Rekommenderade artiklar

EU öppnar för underrättelsepakt med USA

En ny EU-rapport föreslår omfattande informationsutbyte mellan unionens brottsbekämpande myndigheter. Men som ett led i kampen mot terrorismen öppnar rapporten också för ett kontroversiellt underrättelseutbyte mellan EU och USA.

Fria.Nu

Fredsaktivister tystades i domstolen

I onsdags hölls rättegång mot fem aktivister från Vin- och fikonträdsplanterarna vid Mölndals tingsrätt. De hade tagit sig in på Saab microwaves område vid fem tillfällen och planterat fruktträd samt avrustat en krigsradarkupol med en smideshammare.

Fria.Nu

FRA:s ande hemsöker Almedalen

Almedalen är som ett kortspel, och i ljuset av en FRA-debatt som blir alltmer infekterad satt oppositionen med alla trumf på hand. Almedalsveckan har också visat att det är kring signalspaningens vara eller icke vara som regeringsalternativen inför valet 2010 positionerar sig.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria