Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Israel stoppar internationell konferens i Gaza

I början på nästa vecka är tanken att jag ska vara i Gaza för att delta i en internationell konferens om hur Israels blockad av Gazaremsan påverkar människors mentala hälsa. Men så lär det inte bli, det har israeliska myndigheter bestämt. En vecka innan mötet gör Israel en maktdemonstration och meddelar att ingen konferensdeltagare släpps in i Gaza och ingen av arrangörerna släpps ut.

Under ett års tid har den palestinska organisationen Gaza community mental health programme, GCMHP, tillsammans med World health organisation, WHO, planerat för konferensen Siege and mental health – Walls vs bridges dit 120 internationella gäster är inbjudna, några av dem för att presentera akademiska uppsatser. Syftet med konferensen är att vara ett forum för vetenskapligt utbyte kring hur blockaden av Gaza påverkar samhället, bland annat hur barnen drabbas. Deltagarna ämnar också diskutera mänskliga rättigheter och fredsskapande åtgärder.

Arrangörerna har sökt tillstånd för delegaterna i god tid och ordnat med transporter, boende och allt annat praktiskt. När man trodde att allt var klart, meddelar alltså Israel att konferensen sätts under blockad när de nekar alla internationella gäster inresa i Gaza. Värdarna för konferensen är naturligtvis mycket besvikna över beskedet, som på ett ironiskt sätt illustrerar problematiken.

Befolkningen i Gaza befinner sig i världens största fängelse, oftast förbjudna att möta människor utanför. Beslutet att stoppa konferensen i Gaza är inte bara inhumant, utan det inskränker den akademiska friheten och rätten till utbildning.

”Om nu Israel har infört en blockad mot Gaza av säkerhetsskäl, måste vi fråga oss på vilket sätt konferensdeltagarna är att betrakta som ett hot mot Israels säkerhet”, skriver Gaza community mental health programme i ett pressmeddelande och uppmanar solidaritets- och människorättsorganisationer att protestera mot beslutet.

På schemat för konferensen stod även besök i flyktingläger och sjukhus och det är klart att det är däri hotet ligger. Israel vill naturligtvis inte ha omvärldens ögon riktade mot den humanitära katastrof som de skapat genom sin fortsatta ockupation av Gaza. För några veckor sedan nekades två barnläkare från Palestinagrupperna i Sverige inresa i Gaza, trots att de skulle göra uppföljningar av svenskfinansierade biståndsprojekt. Strax därefter det stoppades en delegation med israeliska läkare som skulle in i Gaza för att genomföra operationer på plats, då svårt sjuka oftast inte släpps ut till sjukhusvård utanför Gaza på grund av blockaden.

Förhoppningsvis ändrar Israel beslutet att inte låta konferensdeltagarna komma in i Gaza, då de på olika sätt försöker förmå sina regeringar att agera för det. Men gör de inte det så är arrangörerna fast beslutna att ändå genomföra konferensen genom videolänk mellan Ramallah och Gaza.

”Israel kan införa en fysisk blockad och stänga in oss bakom murar, men de kan inte hindra våra intellekt från att interagera med omvärlden”, avslutar arrangörerna sitt pressmeddelande.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria