Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Kalla högervindar i israeliska valet

Det israeliska valet den 10 februari beskrevs i flera medier som dramatiskt och visst var det en hård kamp i slutspurten mellan de två stora partierna Kadima och Likud, men resultatet var ändå solklart, israelerna röstade för fortsatt ockupation och apartheid. Benjamin Netanyahus nationalistiska högerparti Likud fick 27 av Knessets 120 platser, och Tzipi Livnis så kallade mittenparti Kadima, som var en av arkitekterna bakom den senaste massakern i Gaza, fick 28 av platserna.

Kadima bildades 2005 när Ariel Sharon bröt sig ur Likud och i mina ögon är det att betrakta som ett högerparti, men eftersom det finns flera radikala högerpartier längre ut på skalan, så kan man väl utifrån det säga att det hamnar någonstans i mitten. Tredje största parti blev Avigdor Liebermans ultranationalistiska parti Yisrael Beitenu som enligt opinionsundersökningarna främst attraherat unga väljare.

Liebermans valkampanj har kännetecknats av rasistiska och fascistiska uttalanden, han har till exempel drivit förslaget om Transfer som går ut på att alla palestinier med israeliskt medborgarskap ska flyttas till de ockuperade områdena. ”Ingen lojalitet, inget medborgarskap”, var deras viktigaste slogan under valrörelsen.

Arbetarpartiet med Ehud Barak som ledare var Israels överlägset största parti 1948–1977, nu gjorde de sitt sämsta val någonsin och hamnade på fjärde plats med 13 platser. Det religiösa och konservativa partiet Shas fick 11 av Knessets platser.

I skrivande stund står det inte klart vem som blir premiärminister eller hur koalitionsregeringen kommer att se ut. Men det står klart att israelerna har röstat ja till fortsatt våld mot det palestinska folket.

Kadima säger förvisso att de är beredda att förhandla med Fatah och PLO, men visade i handling vad de anser att ett palestinskt människoliv är värt, när de bombade Gaza under 22 dagar med över 1 300 dödade och över 5 000 skadade som följd.

Benjamin Netanyahu och Likud är något extremare, de tyckte att offensiven avslutades för tidigt, de har lovat att inte lämna tillbaka några bosättningar och har inte gett några tecken på att vilja samtala med någon palestinsk ledare.

De partier som förespråkar ett slut på ockupationen och en rättvis fred fick ungefär 14 platser. Till stor del tycks det vara de israeliska palestinierna som utgör ungefär 20 procent av befolkningen inne i Israel som röstat på dem.

När palestinierna 2006 röstade fram Hamas svarade omvärlden med en omedelbar bojkott, eftersom man ansåg att de inte ”erkände Israel”.

Hur ska omvärlden agera nu när israelerna röstat fram en regering som kommer innehålla flera religiösa och extrema partier som inte erkänner palestiniernas rätt till en egen stat?

För alla som varit förtvivlade över massakern i Gaza och som vill se fred och rättvisa i Mellanöstern är valresultatet naturligtvis väldigt nedslående. Men det ger ett tydligt budskap som fler kanske kan ta till sig nu.

Det måste till hårdare press på Israel. EU har sanktioner mot många länder i världen, nu blir det svårare att argumentera mot att Israel ska sättas upp på den listan.

Sverige borde börja med att avbryta allt militärt samarbete som man har med Israel, och EU bör omedelbart stoppa uppgraderingen av det förmånliga handelsavtalet som Israel nu har med EU.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria