Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Stoppa Israels barbariska massaker!

Omänskligt, omoraliskt, barbariskt, djävulskt, det är svårt att hitta ord för att beskriva Israels massaker i Gaza. Situationen i den lilla Gazaremsan har varit alarmerande länge, situationen för människorna där var svår redan innan Israel startade sina militära attacker den 27 december, efter att Gaza varit satt under blockad sedan 2006. Jag skrev en inledare i februari och talade då om blodbad och humanitär katastrof i Gaza efter att Israel bombat och dödat civila, samtidigt som de stängt av alla transporter av förnödenheter. Många beskrev Gaza som helvetet på jorden redan då, men det finns nyanser i helvetet, så det skulle behövas nya ord för att beskriva situationen i dag.

Israelisk militär slog till med full kraft från dag ett med 30 anfall av F16-plan från luften och sedan dess har de bombat dygnet runt och tusentals soldater har invaderat Gaza. Dödssiffrorna efter bombanfallen har stigit i snabb takt, och det har hela tiden varit många barn bland offren. 760 döda och över 3 000 skadade är siffror som är svåra att ta till sig. Och förtvivlan, skräcken, rädslan och sorgen går inte att mäta i siffror.

Det stod tidigt klart att det här var de värsta israeliska attackerna mot Gaza på 60 år, ändå såg det länge ut som att medierna hade köpt Israels lögner och propaganda. Fokuseringen på de raketer som palestinier skjuter mot Israel var oproportionerlig och omoralisk. Att Gaza varit under belägring, stängt och isolerat sedan två år nämndes inte, eller att det var Israel som bröt vapenvilan.

Efter en vecka av blodiga attacker vaknade ändå svensk media och i dag tror få på bilden av två jämbördiga parter som krigar mot varandra, även om vissa journalister och ledarskribenter gör sitt bästa för att skylla detta krig på Hamas. Vittnesmål från Röda Korset som inte blir insläppta och Rädda barnen som berättar om alla döda, skadade och traumatiserade barn har hjälpt till att förmedla vad som verkligen sker. Hela familjer har raderats ut. Som en liten flicka på nio månader som kom in till sjukhuset elva av hennes familjemedlemmar hade dödats.

Den största skandalen i det här är att omvärlden låter det ske, att internationella samfundet inte har kunnat enas för att stoppa det pågående blodbadet och sätta press på Israel. Samtidigt har protesterna på gatan varit kraftfulla hela tiden, bara i Stockholm har det genomförts fem demonstrationer, och tusentals människor har deltagit i demonstrationer världen över. I dag känner man sig liten och maktlös. Men vi får kämpa på, visa vår solidaritet och försöka få våra politiker att agera och inte bara leverera meningslösa uttalanden. Stoppa massakern i Gaza, bryt blockaden, inför sanktioner mot Israel och skicka skyddstrupper till Palestina!

Anna är förtvivlad över Israels massaker i Gaza.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria