Fria.Nu

Slut på fackligt monopol i Argentina

Högsta domstolen har slagit fast att en lag om facklig organisering är författningsvidrig. Beslutet kan ända landsorganisationen CGT:s monopol som facklig företrädare för miljoner argentinska arbetare.

– Nu är vårt land verkligen en demokrati! Utslaget kommer att stoppa de oheliga allianserna mellan förbundsledningar och arbetsgivare, jublade Hugo Yasky, generalsekreterare i centralorganisationen Central de trabajadores de la Argentina, CTA, när Högsta domstolens utslag blev känt.

CTA bröt sig ur den största landsorganisationen Confederación general del trabajo, CGT, i mitten av 90-talet. CTA står till vänster om CGT och anklagar ”storebror” för korruption och för att inte försvara arbetarnas intressen. CTA har drygt en miljon medlemmar, men har ännu inte erkänts som facklig organisation. Hugo Yasky tror att Högsta domstolens beslut kommer att tvinga regeringen att erkänna CTA.

Ledningen för CGT kallade utslaget för en attack mot fackföreningsrörelsen.

– Högsta domstolen vill splittra arbetarrörelsen. Det här är en provokation som syftar till att skapa socialt kaos i Argentina, sade Julio Piumato, företrädare för anställda inom rättsväsendet.

Den argentinska fackföreningsmodellen är kontroversiell. Arbetare får fritt bilda fackförbund om de anser att det ligger i deras intresse, men bara det största förbundet inom varje yrkesgren erkänns av staten, och får mer rättigheter än de mindre förbunden. Till exempel måste alla fackrepresentanter på en arbetsplats tillhöra ett erkänt förbund, det vill säga något av de förbund som ingår i CGT. Det innebär att de mindre fackförbunden i princip inte är fackförbund, eftersom de inte får representera medlemmarna gentemot arbetsköparen.

Internationella arbetsorganisationen, ILO, anser att Argentinas lagstiftning bryter mot en FN-konvention om facklig organisering och kräver att regeringen erkänner CTA.

CGT försvarar dock sitt monopol med att det främjar en enad arbetarrörelse och kallar CTA för ”splittrare”. CGT står det regerande Peronistpartiet och presidenten Cristina Kirchner nära. Om CTA lyckas kämpa till sig ett erkännande som part på arbetsmarknaden skulle CGT:s politiska inflytande minska till förmån för ”lillebror”. Det är även möjligt att CGT tappar medlemmar om CTA får möjlighet att företräda arbetare och visar att man gör det bättre än CGT.

En annan effekt av ”konkurrensutsättningen” av fackligt representantskap kan bli att CGT tvingas ta itu med problemen inom organisationen och förbättra sitt rykte. Det är vanligt att både medlemmar och icke-medlemmar betraktar CGT som korrupt och maffiastyrt. I dag leds organisationen av lastbilschauffören Hugo Moyano. Två av hans söner är ordföranden i CGT-förbund. Den äldste, Pablo Moyano, tog över ledarskapet i facket för lastbilschaufförer när pappan blev ordförande i CGT, trots att han själv aldrig har kört lastbil.

Flera företrädare för CGT anklagar regeringen för att ha haft ett finger med i spelet. Men regeringen har inget inflytande över Högsta domstolen. Och Cristina Kirchner skulle förmodligen föredra att bara förhandla med CGT istället för att släppa in det mer stridbara CTA.

Nu är frågan hur stort inflytande CTA kan få i argentinsk politik. Landsorganisationen samarbetar med politiska partier på vänsterkanten och har en parlamentsledamot. Organisationen satsar på att knyta band till folkrörelser runtom i Argentina för att så småningom bilda ett politiskt parti. Högsta domstolens utslag har gett CTA:s projekt oväntad vind i seglen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Peruanskt museum om krigets fasor sätter press på president García

Ett minnesmuseum ska berätta om arméns och maoistgerillan Sendero Luminosos brott under inbördeskriget. Presidenten Alan García ville stoppa projektet, rädd för att han på nytt skulle kunna anklagas för människorättsbrott begångna under hans första mandatperiod 1985–90.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Stockholms Fria