Inledare


Linus Brohult
Fria.Nu

Åtta nyårslöften för en grönare värld

Nytt år – ny politik. Här är några gröna nyårslöften som vi på Fria Tidningens inledarsida innerligt önskar avläggs nu när 2009 är här:

1. Nyårslöfte från Fredrik Reinfeldt(m), ordförande för EU:s ministerråd i höst: ”Vi i EU lovar att sluta fuska med klimatpolitiken. Jag har tänkt om! Våra försök att hålla nere EU-staternas löften om bra klimatpolitik är rent ut sagt vämjeliga. Nu ska vi istället rädda planeten från den globala uppvärmingen. Vi vet alla att 20 procents utsläppsminskning till 2020 är för lite. Vi lovar att minska utsläppen inom EU med 40 procent till 2020, och därutöver bistå u-länder med hjälp till klimatvänliga reformer så att EU bidrar till 70-procentig utsläppsminskning till 2020, jämfört med dagens EU-utsläpp. Vi börjar givetvis redan nu med en enorm vindkraftssatsning inom EU, och krafttag mot den växande biltrafiken.”

2. Nyårslöfte från Maud Olofsson (c): ”Jag lovar att sluta kalla invändningarna mot kärnkraften för tjafs! Usch vilket uttryck... Jag erkänner att centerns nya linje om fortsatt kärnkraft bara är en pinsamt inställsam anpassning till övriga borgerligheten. Men nu lovar jag att börja prata med vårt partis veteraner som har mer koll på det här med kärnkraft och energi, som Greenpeace generalsekreterare Lennart Daléus. Jag lovar, nästa gång jag pratar energi ska jag tänka innan jag öppnar munnen – tänka på vilka energikällor som inte ger livsfarligt avfall och hemska utsläpp.”

3. Nyårslöfte från Mona Sahlin (s): ”Jag lovar att göra socialdemokratin grön. Vi ska sluta vara såna betonghäckar som bara kämpar för mer och mer motorvägar. Vi ska istället göra tumme upp när våra nya kompisar i vänsterpartiet och miljöpartiet vill storsatsa på kollektivtrafik, spårsatsningar och vindkraft. Vi ska börja sträva efter andra framgångar än den miljövidriga BNP-tillväxten. Bye bye gråsosseriet!”

4. Nyårslöfte från miljöminister Andreas Carlgren(c): ”Jag lovar att hjälpa fram ett svenskt genombrott för vindkraften. Förlåt, jag vet att jag inte lyckats hittills, men nu ska det bli andra bullar. Sverige tillhör bottenligan inom EU vad gäller vindkraft, trots alla våra blåsiga kustområden. Vårt grannland Danmark har mest vindkraft per person i hela världen. Nu är det dags att vi i Sverige följer danskarnas goda exempel! Jag ska se till att vi avskaffar byråkratin för nya vindkraftverk och bjussar vindkraften på skattelättnader för att få mer snurr på det hela, om ni fattar vad jag menar.”

5. Nyårslöfte från vägminister Åsa Torstensson (c): ”Jag lovar föreslå förbud mot dubbdäck i Sverige. Dubbdäck river upp partiklar som skapar en rent ut sagt usel luftmiljö i städerna under vinterhalvåret (host host, också här inne i regeringskansliet faktiskt). Varje år dör dessutom mer än 5 000 svenskar av sjukdomar som orsakats av partiklarna i luften, och dubbdäcken ger ett rejält bidrag till just dessa partiklar. Vi lovar att sätta stopp för dessa dubbdäck.”

6. Nyårslöfte från Maria Wetterstrand (mp) och Lars Ohly (v): ”Vi lovar att bli miljöpolitikens bästa kompisar. Sveriges två mest miljövänliga partier behöver hjälpas åt om vi ska balansera upp de gamla miljöovänliga betongkrafterna inom sossarna när vi väl vunnit valet 2010.”

7. Nyårslöfte från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m): ”Jag lovar att gödsla kulturen. Vi i moderaterna tjatar ständigt om arbetslinje och ekonomisk tillväxt. Ekonomism och konsumtionsreligion – hur bra är det för miljön, va? Kulturen är en motvikt, och nu ska det bli annat ljud från vår kulturpolitik. Alltifrån fria kulturhus som Cyklopen till fria teatergrupper och bokutgivning ska få det lättare, det ska jag se till!”

8. Nyårslöfte från Carl-Gustaf Bernadotte: ”Jag lovar att lägga geväret på hyllan, och sluta längta efter att få skjuta av de svenska vargarna. Tänka att få njuta av skogen genom att plocka svamp och skåda fågel istället för att sprida blyförgiftad ammunition omkring sig i naturen!”

Spökskrivare till politikernas nyårslöften.

ANNONSER

© 2024 Stockholms Fria