Bagramfånglägret – ”värre än Guantánamo” | Stockholms Fria
Fria.Nu

Bagramfånglägret – ”värre än Guantánamo”

Det amerikanska fängelset i Guantánamo Bay på Kuba kan komma att stängas av den blivande presidenten Barack Obama. Men få känner till att det finns ännu ett kritiserat fångläger – i Bagram nära Kabul i Afghanistan.

Uppskattningsvis hålls 700 personer fängslade – nästan tre gånger så många som på Guantánamo – i det som har kommit att kallas ”det andra Gitmo”. Det militära fånglägret förväntas också expandera för att kunna klara uppåt 11 000 fångar.

– Bagram framstår som lika illa som Guantánamo, eller värre, säger Hina Shamsi vid medborgarrättsorganisationen American civil liberties union, ACLU.

Hon menar att den amerikanska kongressen måste se till att undersöka förhållandena i fånglägret.

Fångbasen öppnades av den amerikanska militären som ett tillfälligt häkte i samband med invasionen för att störta talibanerna år 2001. Liksom Guantánamo är Bagram ett fångläger som sattes upp utomlands i samband med ”kriget mot terrorismen” och utom räckhåll för amerikanska domstolar.

2005 försökte USA överföra fängelset till afghanska myndigheter. Detta efter att väldokumenterade berättelser om att vissa fångar hade ”försvunnit”, medan andra avlidit i cellerna eller blivit utsatta för tortyr, hade blivit kända.

Men på grund av ett antal juridiska, byråkratiska och administrativa misstag står fängelset fortfarande under amerikansk kontroll.

Och en färsk rapport från Internationella rödakorskommittén, ICRC, som ännu är konfidentiell, ska enligt uppgift beskriva hur fångarna i lägret fortfarande blir utsatta för övergrepp.

Rapporten ska bland annat beskriva att Bagram är extremt överbelagt, att miljön är mycket hård, samt att fångar ibland utsätts för grym behandling som står i strid med Genèvekonventionen. Vissa av fångarna ska ha suttit inspärrade på anstalten i över fem års tid utan att ha åtalats eller fått tala med juridiska ombud.

I juni förra året beslutade USA:s högsta domstol att utländska medborgare som hålls fängslade på Guantánamo, misstänkta för att vara terrorister, har rätt att få sina fall prövade i amerikansk domstol. I förra veckan inleddes en undersökning för att se om detta också kan komma att gälla fångar i Bagram.

Precis som Guantánamo blir även fångbasen i Bagram något att ta ställning till för den tillträdande amerikanska presidenten Barack Obama.

Fakta: 

700

personer tros vara fängslade på USA:s militärbas i Bagram – tre gånger så många som på Guantanamo.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

© 2021 Stockholms Fria