Fria.Nu

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Obama håller fortfarande fast vid vallöftet om att han ska stänga fånglägret Guantanamo inom ett år och se till att amerikanska trupper drar sig tillbaka från Irak innan 2011. Han har också sett till att USA-kubaner nu fritt får resa till sitt gamla hemland och även skicka pengar till släktingar.

Men det är fortfarande oklart om hur långt han är villig att gå och hur snabbt han kommer att agera när det gäller avgörande frågor som situationen i Mellanöstern eller globala klimatförändringar.

Det är inte heller klart om han kommer att hålla fast vid alla nya politiska förslag som han presenterat och som just nu utvärderas eller som precis har börjat tillämpas. Det gäller bland annat de diplomatiska relationerna med Iran och Syrien, arbetet för en tvåstatslösning för Israel och Palestina, begränsat militärt bistånd till Pakistan och arbetet för avskaffande av kärnvapen.

– Han måste övervinna motstånd, både internationellt och på hemmaplan, och göra prioriteringar. Som det är nu är det för mycket förändringar på gång och resurserna är begränsade. Det är helt klart så att på många punkter kommer inte Obama få som han vill, säger Charles Kupchan analytiker vid Council on Foreign Relations, CFR, som är en slags symbol för den utrikespolitiska klokskapen i USA.

Men antalet utrikespolitiska initiativ som Obama presenterat, trots att den rådande finanskrisen hittills tagit den största delen av hans tid vid makten, visar att han står för förändring.

Det uppges att Barack Obama har stöd av 65 procent av amerikanerna. Han har helt klart haft fördel av att stå i kontrast till företrädaren George W. Bush vars styre kritiserats hårt av omvärlden.

Både i Mellanöstern, Latinamerika, Asien, Afrika och Europa förväntar man sig bättre relationer med USA med Barack Obama vid makten. Det visar en undersökning som presenterades tidigare i år och som gjorts i 17 länder på uppdrag av nyhetskanalen BBC. Av 17 000 svaranden förväntar sig två tredjedelar förbättrade relationer mellan USA och andra länder.

En undersökning gjord av företaget Harris Poll visade i april att jämfört med andra ledare är det endast Dalai Lama som kan jämföra sig med Obama.

Entusiasmen är bestående – att döma från det välkomnande Barack Obama fått i Europa och även vid mötet med latinamerikanska statschefer, bland annat Venezuelas president Hugo Chavez, vid toppmötet Summit of the Americas i Trinidad och Tobago för lite mer än en vecka sedan.

Om sympatierna kommer leda till bättre samarbete med Washington återstår att se och beror mycket på vilka politiska frågor som Obama kommer att prioritera.

John Feffer, verksam vid organisationen Foreign Policy in Focus, har påpekat att även om Obama ersatt "kriget mot terrorismen" med "tillfälliga militära insatser i utlandet" har det på det stora hela inte förändrat USA:s strategier mot terrorism. Till och med hängivna Bushanhängare, bland annat den amerikanske nykonservative statsvetaren Robert Kagan, har lovordat Obamas politik.

Barack Obamas beslut om att skicka ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan och beslut om fortsatta attacker mot al-Qaida i Pakistan innebär heller ingen förändring utan ligger helt i linje med Bushs och försvarshögkvarteret Pentagons tidigare strategi.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Omvärlden hoppas på Obama

Kanske har förväntningarna aldrig varit så höga som när Barack Obama nu installeras som USA:s 44:e president. Både i Mellanöstern, Latinamerika, Asien, Afrika och Europa förväntar man sig bättre relationer med USA.

Fria.Nu

Gates lägger om kursen för USA:s försvarsstrategi

Det slår försvarsministern Robert Gates fast i sitt första omfattande strategidokument för USA:s försvar som offentliggjordes i förra veckan. Gates betonar också att man ska ha bibehålla ett nära samarbete med sina allierade – en tydlig kontrast gentemot tidigare strategidokument under Gates företrädare Donald Rumsfelds tid som försvarsminister.

Fria.Nu

Latinos väljer Obama

Två av tre USA-invånare med latinamerikanska rötter säger att de tänker rösta på demokraternas presidentkandidat Barack Obama i valet i november, enligt en ny undersökning gjord av Pew Hispanic Centre.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Stockholms Fria