Fria.Nu

Omvärlden hoppas på Obama

Kanske har förväntningarna aldrig varit så höga som när Barack Obama nu installeras som USA:s 44:e president. Både i Mellanöstern, Latinamerika, Asien, Afrika och Europa förväntar man sig bättre relationer med USA.

Det visar en undersökning som gjorts i 17 länder på uppdrag av nyhetskanalen BBC. Undersökningen innefattar länder i samtliga världsdelar. Av 17 000 svaranden förväntar sig två tredjedelar förbättrade relationer mellan USA och andra länder.

- Den här förväntan är exceptionell, säger Steven Kull, från universitet i Maryland, USA, som analyserat svarsresultaten.

Han säger till IPS att mycket av sympatierna handlar om Obamas respekt för internationell diplomati och överenskommelser - till skillnad mot Bushs ständiga fokus på USA:s egna intressen.

- Obamas löfte om att stänga fånglägret i Guantanamo och att förbjuda tortyr har gett många människor en förhoppning om att USA ska börja följa internationella konventioner.

Undersökningen visar också att nästan tre av fyra svaranden, 72 procent, vill se den globala finanskrisen som Obamas högsta prioritet.

Hälften av de tillfrågade menar att även återkallandet av amerikanska trupper från Irak är högt prioriterat. 46 procent nämner klimatförändringarna och 43 procent framhåller fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina. Endast 29 procent uppger att USA borde prioritera att stötta Afghanistans regering.

Undersökningen genomfördes bland annat i Chile, Mexiko, Ghana, Nigeria, England, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Egypten, Turkiet, Japan, Indonesien och Kina.

Den största optimismen märktes i Ghana där 87 procent av de tillfrågade tror att USA:s relationer med andra länder kommer att bli mycket bättre under Barack Obamas presidentskap. Det kan jämföras med 78 procent av de svarande i Västeuropa, 68 procent av de tillfrågade i Chile och Kina och 65 procent av amerikanerna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

Gates lägger om kursen för USA:s försvarsstrategi

Det slår försvarsministern Robert Gates fast i sitt första omfattande strategidokument för USA:s försvar som offentliggjordes i förra veckan. Gates betonar också att man ska ha bibehålla ett nära samarbete med sina allierade – en tydlig kontrast gentemot tidigare strategidokument under Gates företrädare Donald Rumsfelds tid som försvarsminister.

Fria.Nu

Latinos väljer Obama

Två av tre USA-invånare med latinamerikanska rötter säger att de tänker rösta på demokraternas presidentkandidat Barack Obama i valet i november, enligt en ny undersökning gjord av Pew Hispanic Centre.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Stockholms Fria