Fria.Nu

Latinos väljer Obama

Två av tre USA-invånare med latinamerikanska rötter säger att de tänker rösta på demokraternas presidentkandidat Barack Obama i valet i november, enligt en ny undersökning gjord av Pew Hispanic Centre.

Nästan 900 USA-medborgare med ursprung från Latinamerika tillfrågades om vilken kandidat de föredrar. Bara 23 procent sa att de skulle välja republikanernas kandidat John McCain.

Undersökningen är troligen ett bakslag för McCain och republikanerna eftersom George W. Bush i det förra valet fick mellan 40 och 44 procent av väljargruppens röster. Under primärvalskampanjen föredrog en majoritet av denna väljargrupp Hillary Clinton, och den nya undersökningen visar att de som trodde att det innebar att "latinos" inte ville rösta på en svart kandidat hade fel.

De latinamerikanska väljarna utgör omkring 15 procent av USA: s befolkning men bara omkring nio procent av de registrerade väljarna. Båda presidentkandidaterna bedömer det som viktigt att vinna röster i denna valmanskår som är mycket framträdande i "osäkra" delstater som Florida, Colorado, New Mexico och Nevada.

I en annan opinionsmätning som nyligen genomfördes av the Wall Street Journal och NBC sade sig 52 procent av de latinamerikanska väljarna stödja Obama medan 32 föredrog McCain. Den undersökningen byggde dock på en mycket mindre grupp intervjuade personer än Pew Hispanic Centres mätning.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Starkt stöd för Obama efter hundra dagar

Analys | Barack Obama har lyckats skapa förbättrade relationer mellan USA och andra länder under de hundra första dagarna på presidentposten – även om det än så länge mest handlar om löften än verkliga förändringar.

Fria.Nu

Omvärlden hoppas på Obama

Kanske har förväntningarna aldrig varit så höga som när Barack Obama nu installeras som USA:s 44:e president. Både i Mellanöstern, Latinamerika, Asien, Afrika och Europa förväntar man sig bättre relationer med USA.

Fria.Nu

Gates lägger om kursen för USA:s försvarsstrategi

Det slår försvarsministern Robert Gates fast i sitt första omfattande strategidokument för USA:s försvar som offentliggjordes i förra veckan. Gates betonar också att man ska ha bibehålla ett nära samarbete med sina allierade – en tydlig kontrast gentemot tidigare strategidokument under Gates företrädare Donald Rumsfelds tid som försvarsminister.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Stockholms Fria